Seara de operă - Emisiune de Luminita Arvunescu

18 aprilie - Tetralogia wagneriana de la Metropolitan Opera House din New York

Am stiut înca de când am optat pentru preluarea în direct a Tetralogiei wagneriene de la Metropolitan Opera House din New York, ca va fi un timp încarcat de mister crestin timpul în care voi propune fidelilor Serii de opera sa asculte Wagner; si m-am gândit: ce bine se potrivesc lucrurile! - considerând optiunea Wagner, muzica ce rezona cel mai frumos cu Marea Sarbatoare Pascala îndemnând la smerenie, întristare si cainta, iar mai apoi, la speranta...Aveam dreptul sa pun o paranteza între spatiul absolut al sufletelor noastre crestine si rigorile unei profesii - pe care de altfel le respect pe tot parcursul anului?
Fireste ca nu!
Retineti însa: optiunea Wagner a fost pentru Seara de opera o optiune pur-muzicala; caci altfel, stim cu totii, Tetralogia "Inelul Nibelungului" s-a inspirat din legendele scandinave, iar subiectul ei ofera o istorie sui-generis a oamenilor si zeilor de la Creatiune pâna la prabusirea finala, apocalipsa Nordului. Muzica lui Wagner însa subliniaza atât de bine uriasa valoare estetica a Muzicii în sine si semnificatia universala a acesteia, încât are darul sa ne adune si sa ne impresioneze pe toti: terminând prin a nega dezastrul si a promite ciclului Vietii, un nou început.Asa ca, ascultati Wagner la Seara de opera si sâmbata înainte de Pasti: ascultati cea de-a III-a opera din Tetralogie, Siegfried - cea mai luminoasa, plina de elan si de speranta opera wagneriana, sub bagheta lui James Levine si avându-i în fruntea distributiei pe:
Christian Franz - Siegfried
Irene Theorin - Brunhilde
Gerhard Siegel - Mime
James Morris - Wotan
Jill Grove - Erda
John Tomlinson - FafnerVa fi o Seara de opera prelungita pâna dupa miezul noptii în care vom sarbatori deci împreuna Învierea Domnului - împreuna si în legatura directa cu toti crestinii ortodocsi melomani! - o Seara de opera în care ne vom spune fiecare la final... Hristos a înviat!