Seara de operă - Emisiune de Luminita Arvunescu

21 februarie - Transmisiune directa de la Metropolitan Opera House din New York

Da, opera... "Eu cred ca opera este genul cel mai necesar natiunii" - scria într-un articol pe care l-a publicat în 1884 Antonin Dvorak, cu 50 de ani mai devreme de aparitia notitei autografe în care Francesco Cilea avea sa specifice la rândul lui : "Din însarcinarea Academiei Italiei a trebuit sa ma ocup cu atentie de compozitiile de tinerete ale lui Vincenzo Bellini, pentru a face o selectie din ele. Nu pot sa spun ce amintiri dulci a trezit în mine acel nume si acele lecturi... caci Bellini a fost la începutul vietii mele si tot Bellini este la sfârsitul ei; iar opera râmâne cel mai important gen al natiunii italiene"
Da, opera : cu tonul ei propriu - expresie subtila a unui anumit timp istoric, patrundere delicata a starilor sufletesti umane; da, opera - ce cu o aparenta fragilitate a relevat mereu si mereu din contra: fermitate artistica; opera, manifestare a identitatii nationale. Doar ca, ceea ce pâna la Dvorak (1841 - 1904) s-a realizat intuitiv, într-o ordine estetica si dintr-o ratiune istorica ce nu s-au comentat pe ele niciodata, de la Cilea (1866 - 1950) s-a declarat, s-a autodefinit tot timpul: opera dragostea si începutului de veac XX, fiind proba clara a unei gândiri nationale si a celei mai exacte realitati. Exemplu ? "Adriana Lecouvreur" - compusa de Cilea în 1902, al carei succes certifica si astazi prezenta compozitorului ei în istorie, "Adriana Lecouvreur" - expresie a verismului clasic, prezentata în aceasta stagiune si de Metropolitan Opera House din New York de o distributie care nu mai are nevoie de nici un cuvânt: explicativ sau promotional, Maria Guleghina - Adriana, Placido Domingo - Maurizio si Olga Borodina - Principesa de Bouillon, la a carei auditie live si analiza va invit sâmbata, 21 februarie de la ora 20.00.
Ca de obicei, despre vocalitatea si respectiv discografia operei vor vorbi dr. Stephan Poen si Costin Popa, cele mai interesante stiri din lumea teatrului liric vor fi si ele prezente iar tenorul Placido Domingo îsi va aminti de spectacolul sau de debut la MET, în urma cu 40 de ani, tot cu Maurizio, într-un interviu pus la dispozitie "Serii de opera" de Radio Metropolitan Opera.
Asa ca, retineti: sâmbata va asteapta o noua transmisiune live !