Înapoi la: Emisiuni
Portret de compozitor - Frédéric Chopin cu Ana Voinescu
Frédéric Chopin XX
|
|
Frédéric Chopin XIX
|

Cho-pin
Două silabe, ca o şoaptă de emoţie.
Un nume care făceau furori în orice salon aristocrat sau artistic al Parisului din prima jumătate a secolului al 19-lea - romanticii, pe care Alfred de Musset îi caracterizase atât de bine prin acel...mal de siecle, expresie împrumutată de mulţi artişti ai vremii şi în care a fi la modă însemna o apariţie cât mai palidă, morbidă, un aer suferind până la angoasant. Şi în cruda dar, paradoxal, favorabila ironie a sorţii, Frédéric Chopin, fără a face voit concesii unei asemenea cerinţe, şi, înainte de toate, înnobilat de o fire discretă, reţinută, întruchipa desăvârşit acest prototip… cu trupul plăpând, asemeni esenţei volatile a spiritului său… asemeni muzicii sale într-o continuă alunecare şi instabilitate armonică, asemeni melodiei sale gingaşe şi învăluitoare…
Puţini erau însă cei care-l cunoşteau cu adevărat, şi care ştiau, că în realitate, Chopin purta povara unei suferinţe fizice şi a unei sensibilităţi ce avea să-i sporească faima şi şarmul, dar totodată să-i apropie sfârşitul. Vremelnic însă. O întrerupere doar într-un spaţiu terestru, pentru că posteritatea avea să-i ofere o glorie detonantă, greu de devansat. O vitalitate care l-a consacrat pe bardul polonez drept una dintre cele mai longevive pagini din istoria artei sonore.
... "muzica, această providenţă a celor pe care totul îi dezamăgeşte,
pentru că ea singură ne consolează în mijlocul non-sensului universal. Totul este iluzie, în afara muzicii, aceasta irealitate... supremă".
A spus-o Cioran, iar Chopin este cel hărăzit să o confirme.
Portret de compozitor - Frédéric Chopin, din 1 martie 2010, chiar ziua când se împlinesc 200 de ani de la naşterea compozitorului, şi până în 26 martie.
Pe parcursul verii 2014, de reascultat la radio în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 15.00, începând cu 16 iunie 2014.