ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Înapoi la: Emisiuni

Orizonturi cu Irina Cristina Vasilescu

Vlad Văidean
Marți, 10 Noiembrie 2020 , ora 8.45
Invitată: violista Georgiana Nae Frîncu
Luni, 26 Octombrie 2020 , ora 8.45
Scurtul portret de astăzi îi este dedicat violistei Georgiana Maria Nae Frîncu. Ea s-a născut la Slatina, în urmă cu 36 de ani. A studiat în orașul natal, dar și la Ploiești și la București, iar în ultimii ani este director artistic al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești.

În octombrie 2017, odată cu grila de toamnă, am deschis o rubrică nouă, care în timp a devenit una dintre preferatele mele: Trei răspunsuri despre tine. Trei ani mai târziu materialul se transformă puțin, primind un titlu nou – Orizonturi – și un format ceva mai liber.

Țelul scurtelor portrete rămâne același: de a vă prezenta, într-o manieră, evident, succintă, tinerii muzicieni români de valoare și de viitor. Fie că sunt instrumentiști (pianiști, violoniști, organiști, percuționiști, violonceliști, clarinetiști etc.), compozitori sau muzicologi, că vin din sfera clasicului sau a jazz-ului – bucuria de a-i (re)descoperi este la fel de mare.

Unii dintre ei sunt foarte tineri, dar extrem de ambițioși, alții sunt plecați de mulți ani din România și vin rar să cânte acasă, așa că numele lor s-ar putea să nu vă spună multe inițial, în vreme ce alți artiști au căpătat deja faimă, atât în țara natală, cât și pe plan internațional. Discuțiile urmează, în general, curgerea cronologică a dezvoltării lor personale și profesionale, iar tonul este unul relaxat (deși mulți dintre invitații mei au ceva emoții la începutul interviului). Toate aceste dialoguri au, desigur, ca temă (într-un fel sau altul) muzica, de aceea fiecare rubrică este ilustrată muzical cu creații (interpretative sau componistice) ale fiecărui protagonist în parte.

Aproape fiecare ediție a rubricii Trei răspunsuri despre tine se încheia cu o privire către viitor – iar acum vă invit să privim împreună spre noi Orizonturi, în fiecare marți dimineață, la ora 8.45, în cadrul matinalului Musica Viva și în reluare joi seară, în emisiunea Perpetuum mobile.

Irina Cristina Vasilescu