ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct din Studioul "Mihail Jora", Orchestra de Cameră Radio.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Înapoi la: Emisiuni

Orizonturi cu Irina Cristina Vasilescu

Mic portret al violonistei și compozitoarei Sonia Vulturar
Marți, 6 Aprilie 2021 , ora 9.00
Îmi place să fiu singură când compun, dacă cineva este prin jur mi se pare că mă inhib. De obicei seara începe cursul creației.
Mic portret al baritonului Alexandru Chiriac
Marți, 23 Martie 2021 , ora 8.45
Am încercat să aduc emoția din biserică și pe scenă.

În octombrie 2017, odată cu grila de toamnă, am deschis o rubrică nouă, care în timp a devenit una dintre preferatele mele: Trei răspunsuri despre tine. Trei ani mai târziu materialul se transformă puțin, primind un titlu nou – Orizonturi – și un format ceva mai liber.

Țelul scurtelor portrete rămâne același: de a vă prezenta, într-o manieră, evident, succintă, tinerii muzicieni români de valoare și de viitor. Fie că sunt instrumentiști (pianiști, violoniști, organiști, percuționiști, violonceliști, clarinetiști etc.), compozitori sau muzicologi, că vin din sfera clasicului sau a jazz-ului – bucuria de a-i (re)descoperi este la fel de mare.

Unii dintre ei sunt foarte tineri, dar extrem de ambițioși, alții sunt plecați de mulți ani din România și vin rar să cânte acasă, așa că numele lor s-ar putea să nu vă spună multe inițial, în vreme ce alți artiști au căpătat deja faimă, atât în țara natală, cât și pe plan internațional. Discuțiile urmează, în general, curgerea cronologică a dezvoltării lor personale și profesionale, iar tonul este unul relaxat (deși mulți dintre invitații mei au ceva emoții la începutul interviului). Toate aceste dialoguri au, desigur, ca temă (într-un fel sau altul) muzica, de aceea fiecare rubrică este ilustrată muzical cu creații (interpretative sau componistice) ale fiecărui protagonist în parte.

Aproape fiecare ediție a rubricii Trei răspunsuri despre tine se încheia cu o privire către viitor – iar acum vă invit să privim împreună spre noi Orizonturi, în fiecare marți dimineață, la ora 8.45, în cadrul matinalului Musica Viva și în reluare joi seară, în emisiunea Perpetuum mobile.

Irina Cristina Vasilescu