ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel, marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: Emisiuni

Orizonturi cu Irina Cristina Vasilescu

AUDIO. Mic portret al compozitorului Aron Torok Gyurko
Marți, 25 Mai 2021 , ora 8.45
Există acest sentiment că doar transmiți muzica respectivă și parcă deja exista totul dinainte. Tu pur și simplu pui pe hârtie aceste idei, aceste sonorități.
Mic portret al violonistei și compozitoarei Sonia Vulturar
Marți, 6 Aprilie 2021 , ora 9.00
Îmi place să fiu singură când compun, dacă cineva este prin jur mi se pare că mă inhib. De obicei seara începe cursul creației.

În octombrie 2017, odată cu grila de toamnă, am deschis o rubrică nouă, care în timp a devenit una dintre preferatele mele: Trei răspunsuri despre tine. Trei ani mai târziu materialul se transformă puțin, primind un titlu nou – Orizonturi – și un format ceva mai liber.

Țelul scurtelor portrete rămâne același: de a vă prezenta, într-o manieră, evident, succintă, tinerii muzicieni români de valoare și de viitor. Fie că sunt instrumentiști (pianiști, violoniști, organiști, percuționiști, violonceliști, clarinetiști etc.), compozitori sau muzicologi, că vin din sfera clasicului sau a jazz-ului – bucuria de a-i (re)descoperi este la fel de mare.

Unii dintre ei sunt foarte tineri, dar extrem de ambițioși, alții sunt plecați de mulți ani din România și vin rar să cânte acasă, așa că numele lor s-ar putea să nu vă spună multe inițial, în vreme ce alți artiști au căpătat deja faimă, atât în țara natală, cât și pe plan internațional. Discuțiile urmează, în general, curgerea cronologică a dezvoltării lor personale și profesionale, iar tonul este unul relaxat (deși mulți dintre invitații mei au ceva emoții la începutul interviului). Toate aceste dialoguri au, desigur, ca temă (într-un fel sau altul) muzica, de aceea fiecare rubrică este ilustrată muzical cu creații (interpretative sau componistice) ale fiecărui protagonist în parte.

Aproape fiecare ediție a rubricii Trei răspunsuri despre tine se încheia cu o privire către viitor – iar acum vă invit să privim împreună spre noi Orizonturi, în fiecare marți dimineață, la ora 8.45, în cadrul matinalului Musica Viva și în reluare joi seară, în emisiunea Perpetuum mobile.

Irina Cristina Vasilescu