ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Înapoi la: Emisiuni

Orizonturi cu Irina Cristina Vasilescu

Scurt portret al pianistei Cătălina Bordeanu
Marți, 13 Octombrie 2020 , ora 8.45
Nu m-a atras neapărat solistica, nu m-am văzut mergând în turnee și fiind solitară. Mă concentrez pe zona camerală.
Mic portret al violoncelistului Cornelius Zirbo
Marți, 6 Octombrie 2020 , ora 8.45
Muzica a fost inițiativa părinților mei, care și-au dorit foarte mult să învăț să cânt la un instrument. Au considerat că e o bună metodă de a mă dezvolta din toate punctele de vedere.

În octombrie 2017, odată cu grila de toamnă, am deschis o rubrică nouă, care în timp a devenit una dintre preferatele mele: Trei răspunsuri despre tine. Trei ani mai târziu materialul se transformă puțin, primind un titlu nou – Orizonturi – și un format ceva mai liber.

Țelul scurtelor portrete rămâne același: de a vă prezenta, într-o manieră, evident, succintă, tinerii muzicieni români de valoare și de viitor. Fie că sunt instrumentiști (pianiști, violoniști, organiști, percuționiști, violonceliști, clarinetiști etc.), compozitori sau muzicologi, că vin din sfera clasicului sau a jazz-ului – bucuria de a-i (re)descoperi este la fel de mare.

Unii dintre ei sunt foarte tineri, dar extrem de ambițioși, alții sunt plecați de mulți ani din România și vin rar să cânte acasă, așa că numele lor s-ar putea să nu vă spună multe inițial, în vreme ce alți artiști au căpătat deja faimă, atât în țara natală, cât și pe plan internațional. Discuțiile urmează, în general, curgerea cronologică a dezvoltării lor personale și profesionale, iar tonul este unul relaxat (deși mulți dintre invitații mei au ceva emoții la începutul interviului). Toate aceste dialoguri au, desigur, ca temă (într-un fel sau altul) muzica, de aceea fiecare rubrică este ilustrată muzical cu creații (interpretative sau componistice) ale fiecărui protagonist în parte.

Aproape fiecare ediție a rubricii Trei răspunsuri despre tine se încheia cu o privire către viitor – iar acum vă invit să privim împreună spre noi Orizonturi, în fiecare marți dimineață, la ora 8.45, în cadrul matinalului Musica Viva și în reluare joi seară, în emisiunea Perpetuum mobile.

Irina Cristina Vasilescu