Înapoi la: Emisiuni

O istorie subiectivă a muzicii românești cu Dan Dediu - compozitor

Sinteză conceptuală privind muzica românească savantă
Joi, 29 Noiembrie 2018 , ora 20.00
Cum răspundem la întrebarea "care este aportul muzical-ideatic al României la cultura universală"?
Perioada post-revoluționară (1990-prezent)
Joi, 22 Noiembrie 2018 , ora 21.15
Pe 25 decembrie 1989, în plină revoluție, la Conservatorul din București are loc o ședință a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor

Ciclul de emisiuni pe care vi-l propun din 13 septembrie, săptămânal, se dorește a fi o călătorie prin muzicile românești și istoriile lor, așa cum se văd ele la ceas aniversar, cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918. De ce la plural: muzici și istorii? Doar până acum s-a tot vorbit de muzica românească, la singular, înțeleasă ca un tot unitar, ca o tradiție monolitică. Răspunsul îl veți avea urmărind acest ciclu de emisiuni la Radio România Muzical și reflectând asupra mulțimii de sonorități existente, asupra diversității ideilor prezentate și asupra faptelor ce vor fi relatate.

Fenomenele muzicale pe care doresc să vi le împărtășesc dintr-o perspectivă subiectivă - anume muzicile românești - sunt extrem de colorate, foarte vii și pline de cotloane ce mustesc de aur sufletesc și de intuiții muzicale geniale. Acest lucru nu se poate face fără întrebări și dubii, fără iubire, dar nici fără critică. Așadar, nu vom afla din acest ciclu de emisiuni o singură istorie a muzicii românești, ci mai multe istorii alternative - uneori întrepătrunse, alteori disjuncte -, istorii posibile ale acestor muzici, de la începuturile lor pe teritoriul României până în contemporaneitate. Traseele selectate vor constitui genealogii spirituale la care sunteți invitați să reflectați cu ajutorul unor comentarii pertinente, dar și prin audierea unor exemple muzicale edificatoare, puse la dispoziție cu mare generozitate de către fonoteca Radio România Muzical.

Viziunea de la care pornește acest ciclu de emisiune este una integratoare, ce pune accentul pe pluralism. De asemenea, contextualizarea creației românești se prezintă printr-un filtru proaspăt, regândit și reclădit în spiritul deschiderii contemporane către regăsirea sensurilor originare și integrarea lor în rosturile lumii actuale. Mai mult, accentul pus pe audiție și pe evidențierea unor interpretări de colecție constituie o specificitate a acestui ciclu radiofonic cu caracter totodată informativ, sărbătoresc și educativ.

Vă invit să urmăriți această inedită abordare, care prezintă jaloane și modele de interpretare a unor istorii ce merită cunoscute de fiecare dintre noi: istoriile muzicilor românești.

Emisiuni în reluare, în grila de vară 2024, miercurea, de la ora 20.00. 

Dan Dediu - compozitor