Music box - emisiune de Cristina Comandasu

Luni, 25 mai 2009, ora 20,00
Reluare 30 mai, ora 14.45

Iata-ne ajunsi asadar în pragul vacantei de vara de la Radio România Muzical - este ultima emisiune Music box din actuala stagiune. Si pentru aceasta ultima editie, am pastrat un album special, lansat în ianuarie 2009 si despre care s-a mai vorbit la Radio România Muzical: lucrari de George Enescu interpretate de Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, dirijata de Lawrence Foster si de duo-ul alcatuit din violonistul Valeri Sokolov si pianista Svetlana Kosenko.

Colegii mei de la Info buletin muzical au pus în lumina lansarea acestui album în ianuarie 2009; iata ca prin amabilitatea Media Services România, suntem acum si în posesia acestei înregistrari foarte importante, aparute la casa Virgin Classics, divizie EMI.

Spun ca este un disc important, pentru ca nu se întâmpla prea des ca muzica româneasca sa apara sub deviza unor case discuri atât de prestigioase. Desigur, faptul ca dirijorul american Lawrence Foster apare pe acest disc este motorul ce a generat atât producerea albumului, dar si succesul lui. Iata ce scrie, de exemplu,
Tim Ashley în The Guardian din 13 martie 2009: "Putini au facut atât de multe ca dirijorul american Lawrence Foster pentru promovarea muzicii lui George Enescu în afara României sale natale. Puristii vor fi însa surprinsi de alaturarea pe acest disc a unei versiuni orchestrale semnate Foster pentru Octetul de coarde cu o nemodificata Sonata a treia pentru pian si vioara. Unii pot considera orchestratia lui Foster prea rarefiata, dar Foster este foarte convingator, asa cum este de fapt de fiecare data când interpreteaza muzica lui Enescu....Sonata a treia pentru pian si vioara beneficiaza de o interpretare de top sustinuta de doua staruri în devenire: Valeri Sokolov si Svetlana Kosenko."

Music box, emisiunea noutatilor discografice, continua, însa nu înainte de a aminti ca legaturile lui Lawrence Foster cu muzica lui Enescu nu sunt întâmplatoare: Lawrence Foster s-a nascut acum 67 de ani la Los Angeles, într-o familie provenita din România. Iar interesul sau pentru muzica lui Enescu i-a adus si Marele premiu al Academiei Charles Cros pentru înregistrarea operei Oedip cu Jose van Dam în rolul principal, alaturi de aprecieri foarte favorabile pentru înregistrarile sale, realizate tot pentru EMI, cu simfoniile si poemul simfonic "Vox maris" de George Enescu.
Alaturi de Octetul enescian, pe discul pe care vi-l prezint, apare si Sonata a III-a pentru pian si vioara, în caracter popular românesc. Protagonist este violonistul ucrainean de 22 de ani Valeri Sokolov, a carui legatura cu muzica lui Enescu nu este, de asemenea, întâmplatoare: în 2005, Valeri Sokolov cucerea Marele premiu la Concursul George Enescu de la Bucuresti, si în acelasi timp, premiul pentru cea mai buna interpretare a sonatei a III-a de George Enescu.
Valeri Sokolov, alaturi de pianista Svetlana Kosenko, ne propune o versiune lirica a Sonatei a III-a în caracter popular românesc de George Enescu.