Înapoi la: Emisiuni

Întâlnire cu... capodopera cu Anca Andriescu

Pianistul Cristian Petrescu
Joi, 7 Iunie 2018 , ora 20.00
Dirijorul Cristian Măcelaru
Joi, 31 Mai 2018 , ora 20.00

La Radio România Muzical vă întâlniți frecvent cu universul capodoperelor componistice, alături de alte pagini care ne oferă o perspectivă mai amplă asupra acestui "relief" artistic plămădit din sunete. Din această toamnă, câțiva dintre marii interpreți sunt invitați la microfon pentru a oferi - și prin intermediul cuvintelor - propria lor viziune asupra unor opusuri de referință ale literaturii muzicale.

Eticheta de capodoperă te duce - în mod firesc - spre utilizarea superlativului; dar ea are, până la urmă, o dimensiune subiectivă. Moștenirea culturală a acumulat însă un șir întreg de voturi care au plasat multe asemenea lucrări artistice pe un astfel de soclu… Timpul l-a înălțat în unele cazuri, certificând statutul deosebit al operei respective, iar în altele l-a erodat, estompând strălucirea, celebritatea…

Dacă în arta plastică lumina și spatiul pot modifica perspectiva celui care privește, în plan muzical partitura este mereu supusă unei alte lecturi și este remarcabilă explorarea ei prin harul și efortul artiștilor interpreți.

Invitatul primei ediții a Întâlnirii cu… capodopera este dirijorul Horia Andreescu, care aduce în prim plan Suita a II-a în Do major op.20 de George Enescu și Simfonia a V-a în do minor op.67 de Beethoven.

Iată o posibilă descriere pentru termenul "capodoperă" oferită de maestrul Horia Andreescu:

"Acea lucrare care rămâne prin timp, prin ceea ce transmite, prin emoția, starea, gândul, prin permanenta ei actualizare... Prin stări sugerate, interes, provocare - termen folosit astăzi așa de mult, prin crearea de comunitate sufletească între gândul celui care a așternut lucrarea pe hârtie și reacția noastră, a oamenilor care o ascultă, chiar dacă ea a fost scrisă cu 50 de ani înainte, cu 100 sau 300 de ani în urmă. O capodoperă are acea capacitate de a fi mereu contemporană cu generațiile care se succed, în EA găsești de fiecare dată răspuns la întrebările fundamentale, sensibile de viață sau de atitudine..." 

Întâlnire cu ... capodopera: în fiecare joi, de la ora 20.00, în reluare sâmbăta, de la ora 13.05. 

Anca Andriescu