ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

Transmisiune directă de la Berlin

Publicat: Luni, 9 Noiembrie 2009 , ora 21.40
Un concert simbolic printr-o multitudine de aspecte. Un concert marcând împlinirea a două decenii de la căderea zidului terorii ridicat pentru a despărți Berlinul de Est de enclava supusă blocadei: Berlinul de Vest.

Simbolic, programul reunește ansamblurile orchestrale și corale de tradiție ale Radiodifuziunilor din cele două “zone” ale istoriei berlineze din a doua jumătate a secolului trecut. Colectivele înființate în noiembrie 1946 în “sectorul American” al Berlinului (Orchestra RIAS fiind ansamblul Radiodifuziunii din acest spațiu al urbei, ea fiind apoi re-denumită “Orchestra Simfonică Germană din Berlin”, alături de Corul de cameră RIAS – care a aniversat anul trecut 6 decenii de la primul său concert) se regăsesc în acest eveniment organizat de Deutschlandfunk alături de celelalte formații muzicale ample ale Radiodifuziunii berlineze, ale căror baze au fost puse începând din 1923, la conducerea orchestrei simfonice fiind citat la loc de cinste printre alți mari dirijori Sergiu Celibidache.

Un program alcătuit dintr-o succesiune de fragmente alese cu grijă din partituri celebre, cu o semnificație specială. Un eveniment cultural plin de simboluri găzduit de ambianța remarcabilă a Domului din Berlin (clădire renăscută din propria sa cenușă după al doilea război mondial) ale cărei proporții se doresc a fi demne de o replică (protestantă) a măreției și prestanței Basilicei Sfântul Petru din Roma.

Un concert încărcat de semnificații. Muzica întrupând astfel simbolic repere ale istoriei europene mai îndepărtate sau mai apropiate nouă. Artiștii interpreți semnând file ale istoriei culturale prezente și - prin menirea de a strânge fonduri ce urmează a fi donate – arcuind gestul lor cu sensuri spre viitor !
Anca Ioana Andriescu