ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

Transmisiune directă de la Paris

Publicat: Vineri, 6 Noiembrie 2009 , ora 21.00
Un omagiu adus adus unei mari personalități muzicale a veacului XX. Un omagiu adus celei despre care s-a spus că a fost “Teacher of the century” (profesorul secolului). Un omagiu adus unei muziciene care a fost însă și o remarcabilă pianistă, a apariție dirijorală șocantă pentru epoca respectivă, un creator musical foarte nesigur pe sine din cauza unei extraordinare exigențe – îndreptate în primul rând la adresa propriei persoane.

Un concert – omagiu adus Nadiei Boulanger la 3 decenii de la dispariția sa vă propune transmisiunea directă a programului Orchestrei Filarmonice Radio France la Sala Pleyel din Paris, sub bagheta lui Steven Sloane. Acest dirijor devenea în 2002 director muzical al “American Composers Orchestra”, apariția sa pe acest afiș simbolizând astfel parcă legăturile deosebite pe care marea muziciană franceză le-a avut cu școala de compoziție de dincolo de Atlantic, prin activitatea sa la diferite prestigioase instituții de învățământ americane ca și prin cea desfășurată în cadrul faimosului Conservator American de la Fontainebleau.

Chiar dacă a fost distinsă cu al doilea “Grand Prix de Rome” pentru compoziție în 1908, lucrările Nadiei Boulanger au rămas puține căci autoarea nu a mai scris după moartea surorii sale, Lili Boulanger. Cu atât mai ispititor este acest eveniment al vieții muzicale internaționale cu cât prilejuiește și întâlnirea cu partitura Fanteziei pentru pian și orchestră , alăturată Concertului pentru orchestră de Leonard Bernstein și celebrei Rhapsody in Blue de George Gershwin.
Anca Ioana Andriescu