Făuritori de școală românească Înapoi la: Emisiuni

Gheorghe Dima

Publicat: Joi, 3 Noiembrie 2011 , ora 20.00
"Nutrindu-te neîncetat din seninătatea sufletului tău idealist, ai avut mulțumirea gloriei câștigate cu greu. Gloria vine la tine, Maestre, astăzi, când un neam întreg aduce prinosul său de recunoștință marelui artist, bunului român și idealistului apostol, care ne va fi pildă de urmat în veci!" - sunt cuvinte dintr-o scrisoare omagială adresată lui Gheorghe Dima de cei ce organizaseră în data de 6 mai 1922, la Cluj, un mare Festival la împlinirea a 45 de ani de activitate muzicală a sa.


Omagii primise și cu ani în urmă, căci iată ce nota Nicolae Iorga în ziarul "Neamul românesc" în 1906, când Corul Reuniunii de Cântări și Orchestra Orășenească din Brașov susținuseră un concert la București: "Aceeași senină și bună bucurie la concertul de azi seară al corului pe care l-a alcătuit și-l conduce maestrul Dima. În aria poporală, în muzica clasică, în balada istorică, deopotrivă cântăreții din Brașov au dovedit că sunt printre cei mai buni ce-i are neamul".


Sibiul, Brașovul, Clujul, îi datorau lui Gheorghe Dima formarea unor ansambluri corale de mare calitate, a unor cântăreți de elită, unui învățământ școlar și universitar prestigios, unei vieți muzicale efervescente care aducea publicului marile lucrări vocal-instrumentale ale creației clasice și romantice.


Noi adăugăm astăzi meritele sale deosebite pe planul creației naționale, în domeniul coral, al liedului, al cantatei, al muzicii religioase. Suficient pentru a-i creiona viața și activitatea în seria Făuritorilor de școală românească.