Anotimpul discurilor Înapoi la: Emisiuni

Clara Haskil

Publicat: Luni, 6 Decembrie 2010 , ora 13.20
Calități muzicale ieșite din comun prevesteau de timpuriu pentru Clara Haskil o carieră care ulterior s-a dovedit a fi - și datorită unor conjuncturi nefaste - mai puțin spectaculoasă decât sugerau premisele. Cu tot entuziasmul marilor muzicieni contemporani față de performanțele ei pianistice, Parisul, orașul unde și-a desăvârșit studiile superioare, persista să-i ignore stilul, mult prea diferit de gustul din epocă, și prin urmare, angajamentele erau rare. Între anii 1920-1933 cântă aproape exclusiv în Elveția, care va deveni și țara adoptivă a pianistei, născută la București în 1895.

Primele înregistrări pe disc, datând din 1934, trec și ele total neobservate. Abia după al doilea război mondial cariera Clarei Haskil se dezvoltă progresiv până când o serie de concerte în Olanda în 1949 o consacră definitiv. Peste doi ani ea obține în sfârșit primul ei triumf parizian, începutul veritabilei sale cariere internaționale care va dura mai puțin de un deceniu. Interpretările de o rară sobrietate și intensitate ale pianistei pot fi admirate în prezent într-o discografie nu prea amplă, ilustrând înclinația ei spre muzica lui Scarlatti, a lui Mozart și spre marile pagini romantice, esența repertoriului său.

Pe 7 decembrie 2010 se împlinește o jumătate de veac de la trecerea Clarei Haskil la cele veșnice, un bun prilej să ascultați la Anotimpul discurilor - de luni până joi în această săptămână - câteva CD-uri reprezentative pentru cariera pianistei, cele pe care sunt gravate două concerte de Mozart, sonate de Scarlatti, partituri instrumentale dar și concertul lui Robert Schumann, lucrări din creația lui Beethoven, inclusiv concertele nr.1 și nr.4, dar nu numai atât.
Gizella Serafim