Anotimpul discurilor Înapoi la: Emisiuni

Henryk Szeryng și întoarcerea în lumea lui Bach (II)

Publicat: Miercuri, 1 Septembrie 2010 , ora 13.15
Pe un singur portativ, pentru un instrument mic, Bach a creeat o lume întreagă în care a concentrat cele mai profunde gânduri și cele mai puternice sentimente. nota Clara Schumann despre Sonatele și Partitele pentru vioară solo.

Șase opusuri în care Bach demostrează profunzimea și forța de expresie a viorii. Acestea sunt lucrările către care ne îndreptăm atenția din nou.

Fiecare interpretare a sonatelor și partitelor pentu vioară solo are ceva aparte. Ce anume atrage atenția în cazul variantei lui Szeryng? Respectul față de partitura bachiană, tonul viorii, și probabil tempourile alese.

Se spune că dacă aveți momente de îndoială în ceea ce privește existența Divinității atunci trebuie să să ascultați Ciaconna inclusă în cea de-a doua Partită. Nimic din ceea ce a fost creeat acolo nu putea exista fără Dumnezeu.

Cu puțin timp înainte de 1950, Arthur Rubinstein l-a auzit pentru prima dată pe Szeryng interpretând Bach. A fost atât de emoționat încât lacrimile l-au împiedicat să mai scoată vreun cuvânt. Aceasta a fost întâlnirea în urma căreia cei doi au început o minunată colaborare.

Interpretarea lui Szeryng exercita o anume fascinație nu numai la nivelul sunetului, ci și în ceea ce privește atmosfera creeată, iar aceasta se datora deopotrivă tempourilor pe care le-a abordat. Ele par și astăzi perfecte: sunt exact acel timp care te lasă să asculți, să reflectezi și să-ți construiești propria imagine.

Au existat de-a lungul timpului o serie întreagă de variante interpretative. Greu de spus care este cea mai bună. Milstein dă valoare partiturii, Stern este emoționant, Perlman clar, echilibrat, cu un sunet plin, Hilary Hahn este luminoasă, strălucitoare. Nu vorbim aici însă de o competiție și de aceea cred că testul final ar trebui să fie dat de dorința de a asculta la nesfârșit aceeași interpretare. Să fie oare Henryk Szeryng cel care determină o astfel de dorință? Un răspuns care depinde de fiecare.
Simona Tănascu