Music box Înapoi la: Emisiuni

Sonate cu violoncelista Laura Buruiană și pianista Alexandra Silocea

Publicat: Luni, 15 Iunie 2015 , ora 19.00

Iată un disc care mi-a suscitat interesul la cote maxime, din mai multe motive: protagoniste sunt două românce, violoncelista Laura Buruiană și pianista Alexandra Silocea; pe disc figurează un repertoriu destul de rar abordat în ultimul timp, incluzând și o inedită sonată de Enescu. În plus, discul a fost deja recenzat laudativ de presa britanică - BBC Music Magazine chiar a oferit gratuit în luna mai, pentru downloadare, Sonata de Enescu, ceea ce desigur a contribuit mult la promovarea acestui disc apărut în 10 martie 2015 sub sigla casei britanice Avie Records, la care Alexandra Silocea a mai lansat un disc și care, de asemenea, publică înregistrările pianistei Luiza Borac.

Cum a ajuns unica parte păstrată din Sonata în fa minor pentru violoncel și pian să fie înregistrată pe acest disc?

Laura Buruiană: Este vorba despre prima parte a primei Sonate pentru pian și violoncel, pe care George Enescu a scris-o la vârsta de 17 ani, chiar înainte de a o termina, s-a răzgândit sau a vrut s-o refacă, deci a aruncat-o și a refăcut prima parte. Această primă parte a fost găsită de către compozitorul Hans Peter Turk la Muzeul Enescu și a fost terminată de el. Ultimele 20 de măsuri au fost scrise de el. Iar după aceea, Marin Cazacu a început s-o prezinte publicului. Țin minte că prima dată când am cântat-o la concursul "Mihail Jora", la București când aveam 18 ani și de-atunci am inclus-o aproape în toate concertele mai importante pe care le-am avut. A fost un vis de mulți ani de a o înregistra și din fericire am avut această ocazie de a înregistra această sonată cu Alexandra Silocea.

Recenzie britanică

Presa britanică a remarcat deja acest album. Iată ce scrie Gramophone Magazine: "Laura Buruiană și Alexandra Silocea, ambele originare din România, fac un formidabil duo care cântă cu o imensă siguranță, vervă și finețe". Da, este primul lucru pe care-l sesizezi când începi să asculți acest album: prospețimea abordării, frumusețea sunetului, curajul abordării unor tempi rapizi care pot părea pe alocuri nebunești având în vedere dificultatea tehnică a pariturilor.

Cum au început să colaboreze Laura Buruiană și Alexandra Silocea, ne spun chiar ele:

Laura Buruiană: Pe Alexandra Silocea am revăzut-o după mulți ani de zile la Cite des Arts, la Paris, unde am locuit timp de doi ani și am vorbit despre posibilitatea de a colabora. După aceea, ea a plecat la Londra, eu m-am mutat de la Cite des Arts și între timp ea a scos un CD cu sonatele de Prokofiev, un CD pe care l-am admirat foarte mult. Este o pianistă extraordinară și mai ales Prokofiev mi se pare că i se potrivește. De aceea am contactat-o și am spus că aș vrea foarte mult să înregistrez cu ea, de fapt, Prokofiev. Plecând de la Prokofiev, am ajuns la Șostakovici și apoi, directorul casei de discuri cu care ea are contract ne-a spus "ar fi bine să înregistrați și ceva românesc". Atunci, bineînțeles, primul lucru mi-a venit în idee să înregistrez această sonată.

Alexandra Silocea: A fost o colaborare frumoasă. Am înregistrat acest disc într-o biserică la Paris, în anul 2013. Până acum, primele două discuri le-am înregistrat tot într-o biserică, dar în Anglia și condițiile primelor discuri au fost foarte dure, pentru că a trebuit să înregistrăm numai noaptea. Ori la Paris a fost o atmosferă de relaxare, normală, adică ziua, fără să ne fie frig, fără să înghețăm.


Alexandra Silocea este o pianistă de 31 ani cu deja o impresionantă carieră.


Cum este să fii un tânăr pianist la Londra?

Alexandra Silocea: Presupun că provocările unui tânăr muzician, indiferent unde ar fi, sunt cam aceleași. Din experiența mea, deși este o concurență acerbă, lumea este extrem de deschisă. Mă refer la agenții, la promoteri, la organizatori de concerte. Oarecum se ajunge mult mai ușor la ei, deși au o asemenea varietate de muzicieni. Presupun că tot aceleași calități trebuie să le ai, aceeași disciplină, același profesionalism; când faci munca cum trebuie, rezultatele apar.

Sonata op.40 de Șostakovici

...este una dintre lucrările abordate de cei mai importanți violonceliști ai tuturor timpurilor - o partitură dificilă compusă în anul 1934, pe care Laura Buruiană și Alexandra Silocea o interpretează cu sensibilitatea unui artist din secolul XXI - cu momente de introspecție controlată , dar și de expasiune de tip romantic. Pentru că da, există și un romantism latent în această lucrare scrisă într-un moment când Șostakovici era îndrăgostit. Și aș vrea să mai subliniez încă o dată cât de frumos este sunetul duo-ului în general, și al pianului, în special.

Planuri de viitor

Când vorba de artiști tinerii atât de meritorii - Laura Buruiană, să nu uităm, este interpreta discului de muzică clasică al anului 2013, așa cum a fost desemnată ascultătorii Radio România Muzical, pentru un disc înregistrat alături de pianistul Ferenc Vizi; Alexandra Silocea, o pianistă cu studii la București, Viena și Paris, cu un disc anterior recenzat laudativ de presa internațională și concerte pe scene importante europene și americane - este normal să vrei să afli care sunt planurile lor viitoare.

Alexandra Silocea: Niște proiecte foarte frumoase, în special din toamnă. Pe 22 noiembrie este un concert extrem de important pentru mine și un eveniment foarte, foarte frumos. Mentorul meu, Elisabeth Leonskaja, își serbează aniversarea a 70 de ani și va avea un concert aniversar la Wigmore Hall, un concert care se intitulează "Elisabeth Leonskaja & Friends" și unde voi avea marea bucurie și onoare să cânt cu ea la patru mâini niște valsuri de Brahms. În ceea ce privește discurile, un proiect în lucru este un disc cu basul Matthew Rose. Planificăm să înregistrăm Dichterliebe de Schumann, iar restul fiind un disc solo cu piese pentru pian. Sper din tot sufletul să continui și cu înregistrarea sonatelor de Prokofiev.

Laura Buruiană: Pregătesc niște repetiții și concerte în regiunea pariziană cu Trio-ul Brâncuși în noua formulă. În loc de Mara Dobrescu, pianistul nostru este Ferencz Vizi, iar în loc de Satenik Khourdoian, care este acum concertmaestru la Monnaie, la Bruxelles, violonistul este Arthur Soules. Deci, cum suntem la început, de fapt, de trio, chiar dacă e un trio care deja are patru ani de vechime, repetăm foarte, foarte mult, pentru că avem un proiect foarte important și anume, integrala trio-urilor de Cesar Franck pentru casa de discuri Naxos. Integrală pe care ar trebui s-o înregistrăm în două sesiuni, anul viitor în primăvară și în vară și apoi un nou CD "Ginastera".

Alexandra Silocea și Laura Buruiană - două muziciene pe care vă invit să le votați în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015. Noul lor disc poate fi ascultat în premieră românească luni, 15 iunie, de la ora 19.00.