Music box Înapoi la: Emisiuni

Soprana Sonya Yoncheva - albumul 'Paris, mon amour'

Publicat: Luni, 12 Ianuarie 2015 , ora 19.00

În primă audiție românească, în 12 ianuarie, un disc care se va lansa la nivel internațional în 13 ianuarie 2015: albumul de debut al sopranei bulgare Sonya Yoncheva, intitulat "Paris, mon amour" și înregistrat pentru casa Sony în compania Orchestrei de la Comunitat Valenciana, dirijor Frederic Chaslin.

Recunosc că nu știam prea multe despre soprana Sonya Yoncheva înainte de audiția acestui album inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2015".

O voce de soprană lirică, cu un timbru special, ce mi-a amintit de Anna Netrebko - aceasta este Sonya Yoncheva, astăzi în vârstă de 33 ani, cucerea în 2010 premiul I la Concursul Operalia, inițiat de Placido Domingo, moment când a intrat în atenția presei internaționale. În noiembrie 2014, Sonya Yoncheva apărea în Mimi din Boema la Teatrul Metropolitan din New York - o înlocuia pe Kristine Opolais care renunțase la contractul cu Metropolitan referitor la Boema, pentru a cânta Manon Lescaut la Opera din Munchen, după ce Anna Netrebko își denunțase propriul contract cu opera bavareză. A fost un efect de domino cu un efect spectaculos pentru Yoncheva, considerată de presa new-yorkeză, după spectacolul cu Boema, o adevărată senzație.

Așa că lansarea acestui CD cu arii din opere franceze sau care a căror acțiune se petrece la Paris este cât se poate de binevenită. Din 14 ianuarie 2015, Sonya Yoncheva susține o nouă serie de spectacole la Teatrul Metropolitan din New York, cu Traviata de Giuseppe Verdi.

Critica din întreaga lume a fost la unison în a admira vocea superbă, capacitatea de a transmite emoție, ca și frumusețea fizică a sopranei născute la Plovdiv, cu studii la Geneva. Un motiv în plus, deci, pentru noi, de a ne bucura de albumul Paris, mon amour, pe care regăsim și arii mai puțin cunoscute din repertoriul francez, printre ele, momente semnate de Jules Massenet, Charles Gounod, Andre Messager și Charles Lecocq.