Music box Înapoi la: Emisiuni

Bach interpretat de pianistul Vladimir Ashkenazy

Publicat: Luni, 15 Decembrie 2014 , ora 19.00

În 6 octombrie 2014, casa de discuri Decca a lansat un nou album Bach - anul acesta aș putea spune că a fost un an Bach având în vedere cât de multe discuri valoroase au apărut pe piață cu muzica marelui Johann Sebastian Bach. Protagonistul discului este pianistul Vladimir Ashkenazy.

Albumul face parte dintr-o serie: în 2010, Ashkenazy a imprimat lucrările în colecția Klavier Ubung - caietul 1, adică cele 6 partite BWV 825-830. Acest al doilea disc, lansat în 2014 cuprinde caietul 2 al Colecției Klavier Ubung, adică Partita franceză BWV 831 și Concertul italian în Fa major, o celebră lucrare bachiană.

Criticii internaționali au remarcat deja ceea ce este uimitor pentru toți - cât de bine cântă la atenție! 77 ani, Vladimir Ashkenazy. Chiar dacă perlajul discursului nu mai este perfect egal, există atât de multă emoție în modul în care el interpretează Bach - sesizabil mai ales în lucrările de largă respirație și emoție, așa cum este Concertul BWV 974 în re minor după concertul de Alessandro Marcello pentru oboi și orchestră.

Vladimir Ashkenazy este unul dintre cei mai mari muzicieni ai timpurilor noastre - pianist și dirijor, cu o carieră de peste 50 ani desfășurată la cel mai înalt. Ultimii 30 ani au fost dedicați în mare măsură dirijatului, însă iată că la o vârstă respectabilă, Ashkenazy se întoarce către pian, prima lui iubire, pentru a înregistra Bach, compozitorul ce rămâne prima iubire pentru cei mai mulți dintre marii muzicieni ai lumii. Discul se încheie cu Aria variata alla maniera italiana BWV 989 în la minor.

Albumul poate fi ascultat în cadrul emisiunii Music box luni, 15 decembrie, de la ora 19.00 și în reluare duminică, 21 decembrie, de la ora 13.05. Este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014