Music box Înapoi la: Emisiuni

Lang Lang - The Mozart Album - Music box, 29 septembrie 2014

Publicat: Luni, 29 Septembrie 2014 , ora 19.00

Vă propun un disc în avanpremiera lansării lui internaționale, programată pentru 30 septembrie 2014 - albumul Mozart semnat de probabil cel mai cunoscut pianist al timpurilor noastre - chinezul Lang Lang. De fapt este vorba despre un dublu CD - regăsim aici Concertele mozartiene numerele 24 și 17 pentru pian și orchestră - înregistrate în studio alături de Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijor Nikolaus Harnoncourt, dar și Sonatele nr.5, 4 și 8 de Mozart pentru pian, captate într-un recital live susținut de Lang Lang la Royal Albert Hall din Londra. Albumul este inclus și în campania Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2014derulată pe site-ul nostru pe care vă invit să-l vizitați pentru a da note discurilor intrate în concurs.

Un prim album Mozart propus de Lang Lang

… și de aceea, cu atât mai interesant, pentru că, așa cum spune chiar pianistul într-un interviu acordat în septembrie 2014, Mozart este unul dintre compozitorii cel mai dificil de interpretat, de aceea a și așteptat atât de mult până când să se considere suficient de matur pentru a interpreta Mozart.

Da, cred că Lang Lang a avut dreptate să aștepte vârsta de 32 ani ca să înregistreze primul lui disc Mozart - aceasta ținând cont că pianistul chinez se află în circuitul internațional de concert din 1999, adică de când avea 17 ani. Pentru că pentru cei care îl urmăresc pe Lang Lang, cu adevărat o super-vedetă a muzicii clasice de astăzi, repertoriul mozartian ar părea că nu i se potrivește - mai curând impetuozitatea muzicii romanice punându-i în evidență excepționalele calități muzicale.

Nikolaus Harnoncourt - dirijorul mozartian

În același interviu, Lang Lang spunea cât de mult îi datorează lui Nikolaus Harnoncourt pentru această înregistrare. "Este un vis împlinit" punctează Lang Lang, " a fost o onoare să înregistrez alături de un dirijor legendar, recunoscut ca un specialist al muzicii mozartiene".

Eu am simțit mâna lui Harnoncourt care domolește spiritul rebel al lui Lang Lang în înregistrările abia ascultate. Am admirat și minunatele momente în piano ale instrumentului solist, precum și modul cum Lang Lang reușește să treacă atât de repede de la visare la impetuozitate și invers.

Întrebări…

Ascultând acest album și gândindu-mă că interpretarea propusă de pianista japoneză Mitsuko Uchida pentru lucrările lui Mozart, îmi place mai mult decât cea a lui Lang Lang, o întrebare mi-a răsărit în minte: oare nu cumva lui Mozart însuși i-ar fi plăcut mai mult Lang Lang? Despre ce vorbește mai curând muzica lui Mozart: despre introspecție sau despre expansivitate? Este mai curând filosofică sau jucăușă? Sau cumva este un amalgam între toate acestea, iar fiecare percepe adevărul în funcție de temperamentul, vârsta, bagajul său emoțional și cultural?

Albumul Mozart semnat de pianistul Lang Lang poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 29 septembrie, ora 19 și în reluare duminică, 5 octombrie, de la ora 16.05, în cadrul emisiunii "Music box". 

Cristina Comandașu