Music box Înapoi la: Emisiuni

Înregistrări ale pianistei Yuja Wang

Publicat: Luni, 5 Octombrie 2009 , ora 20.00
În 5 octombrie debutează al treilea sezon Music box; și în această stagiune voi încerca să onorez promisiunea de a vă aduce în atenție cele mai noi discuri din zona clasic, jazz&more, însă, veți vedea, chiar în ediția viitoare a emisiunii, vă voi oferi și alte surprize.

Vă prezint un disc apărut în aprilie 2009 la casa Deutsche Grammophon. Remarcam într-una dintre Diminețile Radio România Muzical pe care le-am realizat în această vară că în prezent asistăm la o adevărată ofensivă a interpreților de origine asiatică, iar de discul de astăzi nu face decât să întărească această afirmație – pentru că veți asculta înregistrări realizate de o pianistă chineză de 22 de ani, Yuja Wang. De altfel, nu este prima dată când Yuja Wang este prezentă pe frecvențele Radio România Muzical – în august 2009 am putut-o asculta live într-o transmisiune directă din Festivalul de la Lucerna.

O versiune feminină a lui Lang Lang? Nu, Yuja Wang este construită din alt aluat, deși probabil are aceeași carieră fulminantă în față. S-a născut la Beijing, unde și-a și început studiile; la 14 ani pleacă singură, neînsoțită de părinți, în Canada, la Calgary pentru a se perfecționa, iar un an mai târziu devine eleva lui Garry Graffman la Institutul Curtis din Philadelphia.

Profesorul este important, dar nu cel mai important, mărturisește Yuja Wang. „În SUA și în Europa, profesorii pot să-ți propună niște soluții, dar de ales, alegi singur, și fără un background cultural puternic, nu te poți descuca. De aceea m-am apucat să studiez filosofia germană, am citit Faust de Goethe și l-am ascultat pe Wagner când am început să studiez Sonata în si minor de Franz Liszt”. Cum arată deci versiunea pianistei Yuja Wang pentru celebra sonată lisztiană descoperiți în premieră românească numai la Radio România Muzical.

Până acum, Yuja Wang a concertat sub bagheta unor dirijori precum Charles Dutoit sau Iuri Termikanov, de a căror importantă statură internațională ne-am putut da seama în cadrul Festivalului Enescu 2009. De asemenea, în 2006 a fost desemnată tânăra pianistă a anului de fundația Gilmore, instituție de care am mai pomenit în cadrul acestei emisiuni, practic, o garanție a măiestriei și a unei cariere strălucite.

În ciuda staturii sale mai curând minione, Yuja Wang este de fapt o pianistă foarte puternică și foarte înzestrată pentru repertoriul de virtuozitate. Extensia mâinii este una cu totul neobișnuit de mare, ceea ce poate fi una dintre explicațiile virtuozității ei. Așa că nu este de mirare că pe acest prim disc al ei, Yuja Wang a inclus exclusiv lucrări care nu sunt accesibile din punct de vedere tehnic oricui – de exemplu, Sonata nr.2 în si bemol minor de Frederic Chopin. Însă veți sesiza, aveți nu doar virtuozitatea tehnică a pianistei de remarcat în această înregistrare.
Cristina Comandașu