Music box Înapoi la: Emisiuni

Serghei Rahmaninov cu pianista Yuja Wang

Publicat: Luni, 9 Ianuarie 2012 , ora 20.00

Vă invit să descoperim din nou, împreună, noutățile discografice ale anului care abia s-a încheiat. Și cum recent s-au anunțat nominalizările la premiile Grammy ce se vor acorda în 12 februarie 2012 era momentul să ne îndreptăm atenția către un album al unei pianiste propuse la titlul de solistul - instrumentist al anului 2011: este vorba despre pianista chineză Yuja Wang și două celebre lucrări de Serghei Rahmaninov înregistrate în compania Orchestrei de Cameră Mahler, dirijate de Claudio Abbado.

Cu Yuja Wang ne-am mai întâlnit la emisiunea Music box de-a lungul anilor - de exemplu, atunci când am ascultat unul dintre albumele ei solo apărute la casa Deutsche Grammophon. Discul pe care-l vom asculta astăzi este însă primul conținând lucrări concertante interpretate de pianista chineză în vârstă de aproape 25 de ani pe care-i va împlini în 10 februarie 2012.

Născută în China, dar formată la Philadelphia, în Statele Unite ale Americii - un traseu oarecum asemănător cu cel al conaționalului ei Lang Lang - și un succes dacă încă nu atât de răsunător, cel puțin la fel de promițător.

Aceasta pentru că Yuja Wang - superfemeia cum este numită de presa internațională are și forță și delicatețe - calități esențiale pentru a interpreta muzica lui Serghei Rahmaninov.

Sunt deja câțiva ani de când urmăresc pe scena internațională o serie de tineri muzicieni excepționali, toți cu vârste sub 30 de ani - unii provin din China, alții sunt europeni sau americani. Ne vine să întrebăm în primul rând cum au ajuns asiaticii să cânte atât de bine, în special la pian, însă pentru mine marea revelație este faptul că niște oameni atât de tineri au deja o carieră atât de importantă, cântă cu cele mai mari orchestre ale lumii, înregistrează pentru cele mai bune case de discuri. Și aceasta într-un ritm amețitor, pentru că, de exemplu, Yuja Wang are un program de concerte și recitaluri care nu-i lasă decât câteva zile libere pe lună.

Și nu mai putem vorbi doar despre asiaticii care cântă repede și atât - dacă poate nu v-a convins Rapsodia pe o temă de Paganini, cu siguranță o va face Concertul nr.2 în do minor al aceluiași Serghei Rahmaninov, înregistrat de Yuja Wang alături de Orchestra de Cameră Mahler, dirijată de Claudio Abbado.

Cristina Comandașu