Music box Înapoi la: Emisiuni

Gustavo Dudamel și Orchestra Simfonică din Goteborg (I)

Publicat: Luni, 7 Noiembrie 2011 , ora 20.00

Astăzi debutează la Music box - emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical - un serial în trei episoade dedicat dirijorului Gustavo Dudamel și Orchestrei Simfonice din Goteborg, al cărui director muzical Dudamel este din 2007. Albumul care cuprinde cele 3 discuri pe care le vom asculta pe parcursul lunii noiembrie a fost lansat în septembrie 2011 și conține lucrări de Bruckner, Sibelius și Nielsen, înregistrate între anii 2008 și 2010.

Orchestra Simfonică din Goteborg

…este una dintre cele mai importante orchestre europene, cu o istorie ce pornește în 1905. Printre dirijorii acestui ansamblu suedez s-a numărat și muzicianul de origine română Sergiu Comissiona. Strălucirea actuală a ansamblului a fost însă adusă de perioada directoratului lui Neeme Jarvi, cel care a condus această orchestră între 1982 și 2004. De altfel, Gustavo Dudamel, actualul director muzical, a dirijat pentru prima oară Orchestra Simfonică din Goteborg în 2005, înlocuindu-l pe Neeme Jarvi. Contractul lui Gustavo Dudamel ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Goteborg expiră în 2012, după aceea urmând ca el să rămână dirijor principal invitat.

…și dirijorul Gustavo Dudamel

Astăzi ascultați o înregistrare live realizată de Gustavo Dudamel și Orchestra Simfonică din Goteborg în februarie 2008. Gustavo Dudamel avea atunci 27 de ani, dar dirija deja de 12 ani. Și înregistrarea Simfoniei a IX-a de Anton Bruckner, monumentala ultimă simfonie a compozitorului austric, demonstrează că Gustavo Dudamel nu este doar tânărul dirijor care strălucește la pupitrul Orchestrei Simon Bolivar a Venezuelei, țara unde s-a născut, ci că, miraculos poate, la vârsta la care alții încă își mai caută drumul, el este un artist matur și unul dintre cei mai importanți dirijori ai prezentului.
Cristina Comandașu