Music box Înapoi la: Emisiuni

Angela Gheorghiu - Homage to Maria Callas

Publicat: Luni, 31 Octombrie 2011 , ora 20.00

Un eveniment deosebit la Music box - emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical - audiția în avanpremiera apariției pe piața internațională, programată pentru 7 noiembrie 2011, a celui mai nou album al Angelei Gheorghiu - Omagiu Mariei Callas.

Discul pe care-l ascultați astăzi, pus la dispoziția Radio România Muzical de EMI Classics, are o frumoasă poveste, așa cum reiese chiar din declarațiile Angelei Gheorghiu. "După ce am ales jumătate din programul pentru ultimul meu disc, mi-am zis: îmi amintește de o cântăreață de operă. Mă gândeam la Maria Callas, desigur. Când am auzit-o pe Maria Callas cu acest program eclectic și minunat, mi-am zis: Doamne, putea să facă asta. Să pună atâtea culori în voce. Cred că a fost o minunată pictoriță, din acest punct de vedere."

Pe acest album Angela Gheorghiu apare alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, dirijată de Marco Armiliato și cuprinde arii semnate de Puccini, Gounod, Bellini, Leoncavallo, Saint Saens, Catalani, Bizet, Giordano, Cherubini, Massenet, Cilea și Verdi.

" Callas a fost originală în tot ceea ce a făcut; a fost un fenomen. De fiecare dată când cânta dădea totul" - mărturisea Angela Gheorghiu, cea care, la rândul său, a fost numită diva secolului XXI, așa cum Callas a fost cea a secolului XX.

Discul "Omagiu Mariei Callas" a fost înregistrat în studiourile Abbey Road din Londra - un reper deja legendar în industria discografică și este singurul disc de recital pe care Angela Gheorghiu l-a lansat în ultimii șase ani, dedicați înregistrărilor unor opere integrale, cum a fost și multipremiata versiune pentru Madama Butterfly de Puccini.

13 arii include acest nou disc, selectate din repertoriul italian și francez. Ca de fiecare dată când o ascult pe Angela Gheorghiu, mă gândesc că pentru fiecare dintre noi, ar trebui să fie o mare mândrie că ea s-a născut și se declară, ca și noi, româncă. Pentru că dincolo de orice comentarii, Angela Gheorghiu este una dintre cele mai importante voci ale prezentului, o divă în adevăratul sens al cuvântului, în orice caz, muzicianul cu cel mai mare succes care activează pe scenele internaționale. Și tot dincolo de orice comentarii, trebuie să înțelegem că nicio unealtă de marketing nu poate transforma într-o divă o cântăreață care nu are calitățile necesare pentru aceasta: o voce excepțională, care în cazul Angelei Gheorghiu este atât de particulară, că o poți recunoaște imediat, talent actoricesc și sensibilitate, un fizic care s-o scoată din mulțime și, la fel de important, o personalitate capabilă să susțină fizic și psihic o carieră de divă.

Iar noul album "Omagiu Mariei Callas" este fără îndoială o dovadă că ea este încă acolo sus, între cele doar câteva voci - vedetă ale prezentului.
Cristina Comandașu