Music box Înapoi la: Emisiuni

Violonista Janine Jansen - concerte de Beethoven și Britten

Publicat: Luni, 23 Noiembrie 2009 , ora 19.58
Astăzi vă prezint un disc lansat pe piața internațională în 25 septembrie 2009 de una dintre cele mai talentate tinere violoniste ale momentului, olandeza Janine Jansen.

« Dacă ai nevoie să revitalizezi o piesă pentru vioară, există o soluție simplă : angajeaz-o pe Janine Jansen să o cânte. » - scria prestigiosul The Times. Iar această definiție spune foarte multe despre violonista de 31 de ani, care a debutat la 19 ani în compania Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam. Iar noi, care după extraordinarele concerte ale orchestre în Festivalul Enescu, știm că Orchestra Concertgebouw este una dintre cele mai bune din lume, putem să ne dăm seama ce înseamnă să cânți la doar 19 ani în compania acestei formații.

În 2002, Janine Jansen, la 24 de ani, a debutat la Londra alături de Orchestra Philharmonia dirijată de Vladimir Ashkenazy și acela a fost startul unei cariere internaționale strălucitoare, care a purtat-o în concerte alături de Filarmonicile din Berlin, New York, Philadelphia, Cleveland sau Tokyo.

Să înregistreze un album cuprinzând concertele lui Beethoven și Britten a fost unul dintre visele Janinei Jansen, îndeplinit în ultimele săptămâni din luna iulie 2009. Și în ceea ce privește Concertul în Re Major de Ludwig van Beethoven, vă asigur că veți asculta una dintre cele mai sensibile și rafinate versiuni în sens clasic pe care eu le-am auzit în ultimii ani.

Deja la finele lunii octombrie 2009, albumul atinsese un volum de vânzări în Olanda ce a îndreptățit-o pe Janine Jansen să primească discul de aur.

Alături de Concertul de Beethoven, pe acest disc Janine Jansen a ales să figureze și una dintre lucrările concertante de secol XX mai rar abordate, dar pe care ea o consideră drept una dintre cele mai importante din întreaga literatură pianistică : Concertul op.15 de Benjamin Britten.

Este o lucrare plină de lirism, un lirism în spiritul secolului XX desigur, ethos pe care Janine Jansen îl pune foarte bine în lumină cu stilul său interpretativ vibrant și foarte rafinat. Cu siguranță, Janine Jansen este o violonistă excepțională – unii criticii spun că de la Nathan Milstein încoace nimeni nu a mai cântat ca Janine Jansen și de asemenea, o violonistă care i-ar pune pe gânduri pe oricare dintre cei care aspiră să devină violoniști profesioniști, dacă ea, la doar 31 de ani, are o carieră atât de bogată și stăpânește o artă de atât de înalt nivel…

De altfel, măiestria indubitabilă a Janinei Jansen i-a făcut pe responsabili de la Fundația Elise Mathilde să-i ofere spre folosință unul dintre foarte puținele viori Stradivarius din lume – cea numită Barrere datată 1727, instrumentul cu care a realizat și minunata înregistrare a Concertului de Benjamin Britten. Partenerii de scenă ai Janinei : Orchestra Simfonică din Londra și dirijorul Paavo Jarvi.
Cristina Comandașu