Music box Înapoi la: Emisiuni

Baritonul Bryn Terfel - albumul Bad boys

Publicat: Luni, 16 Noiembrie 2009 , ora 20.00
Bad boys – adică băieți răi – Bryn Terfel a realizat o selecție de arii ale personajelor negative din cele mai cunoscute opere. Și cine poate fi mai malefic decât Mefistofel sau Scarpia?

După aria lui Scarpia din opera Tosca de Puccini, recunosc că mie mi s-a făcut pielea de găină – este probabil și efectul muzicii în sine, dar și interpretarea conferită de Bryn Terfel, Corul și Orchestra Radiodifuziunii Suedeze, dirijate de Paul Daniel. Și puțin mai devreme, l-am cunoscut pe alt băiat rău al operei, ca să fac referire la titlul ultimului disc al lui Bryn Terfel: Mefistofele din opera omonimă lui Arrigo Boito.

Ascultați așadar înainte lansării oficiale internaționale, programate pentru 11 ianuarie 2010, albumul Bad Boys cu Bryn Terfel protagonist. Un personaj negativ însă nu malefic este doctoral Dulcamara din opera-comedie Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti.

Albumul Bad boys al baritonului Bryn Terfel – două personaje negative – Dulcamara din Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti și declarația de credință a maleficului Iago din Othello de Giuseppe Verdi.

În afară de Dulcamara și Scarpia – roluri pe care le-a interpretat și pe scenă – Bryn Terfel a învățat special pentru acest disc celelalte arii – pe care le consideră perfecte pentru oricare recital. În fond, și actorii, și cântăreții recunosc, rolurile negative sunt mai ofertante, mai complexe. Vă invit să descoperiți personaje pe care cred că nu aveți prea des ocazia să le auziți : Kaspar, Sportin Life, Mackie Messer, Sir Roderic, Sweeney Todd, Javert, Barnaba.

Arii de pe albumul Bad boys cu baritonul Bryn Terfel, arii din operele Kaspar de Carl Maria von Weber, Porgy și Bess de George Gershwin, Opera de trei parale de Kurt Weill, opereta Rudiggore de Arthur Sullivan, Sweeney Todd de Stephen Sondheim, Mizerabilii de Claude Michel Schonberg și La gioconda de Amilcare Ponchielli.

Cred că în momentul de față, galezul Bryn Terfel, mai curând Tervel, dacă este să îi pronunț numele în galeză, este unul dintre cei mai cunoscuți baritoni ai momentului, poate chiar cel mai cunoscut. A împlinit în 9 noiembrie 44 de ani ; este la apogeul unei cariere ce a debutat cu premiul I la Concursul de voci de la Cardiff și care apoi a prins viață odată cu apariții pe scene precum Covent Garden, Opera de stat din Viena, Metropolitan. Din 1993 – au trecut 16 ani, Bryn Terfel este artist exclusiv Deutsche Grammophon, cele nu mai puțin de 50 discuri pe care-i apare numele contribuind fără îndoială esențial la statura sa actuală de vedetă internațională. Între 9 și 25 noiembrie 2009, Bryn Terfel se află în turneu în Marea Britanie pentru promovarea noului său album – Bad boys – albumul pe care dvs., ascultătorii din România îl ascultați în premieră înainte lansării sale oficiale, programate pentru 11 ianuarie 2010. Acum, ultimele 4 momente de pe acest disc: ariile personajelor Don Basilio din Bărbierul din Sevilla de Rossini, Pizzaro din Fidelio de Beethoven, Mefistopheles din Faust de Charles Gounod și scena Comandorul-Don Giovanni-Leporello din opera mozartiană, cu toate rolurile interpretate de Bryn Terfel, demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, că Mozart era un maestru al personajelor negative și al vocii de bariton…
Cristina Comandașu