Music box Înapoi la: Emisiuni

Jordi Savall - Hispania @ Japan dialogues

Publicat: Luni, 17 Octombrie 2011 , ora 20.00

11 octombrie 2011 este data la care s-a lansat la nivel internațional albumul pe care-l ascultați astăzi. Hispania @ Japan dialogues este discul înregistrat de două formații conduse de Jordi Savall - La Capella Reial de Catalunya, Hesperion XXI, de soprana Montserrat Figuerras și de o serie de muzicieni - interpreți la instrumente tradiționale japoneze.

Acest disc este probabil una dintre cele mai autentice și impresionante dovezi că multiculturalismul nu este doar o vorbă, ci poate deveni un act cu profunde implicații. Pentru că Hispania și Japonia se întrepătrund: piesele vest-europene alternează cu cele japoneze, creând impresia unei continuități - muzica nu este doar spaniolă sau japoneză - ci devine muzica umanității.

Jordi Savall a anunțat că vrea să doneze fondurile provenite din vânzarea acestui disc Crucii Roșii Japoneze, implicit poporului japonez grav afectat de tsunamiul devastator din această primăvară. Acest fapt absolut lăudabil ar putea atrage impresia că discul a fost înregistrat chiar în 2011 însă realitatea este că Jordi Savall a avut în vedere acest proiect încă din 1996, atunci când la festivalul St. Florent le Vieil a concertat alături de muzicieni japonezi într-un concert în memoria lui călugărului Francis Xavier, primul misionar care a debarcat în Japonia, în anul 1549.

Francis Xavier, născut în Spania însă însoțit de iezuiți portughezi, a introdus pentru prima dată în Japonia cântări religioase catolice - recreate și pe acest disc.

Așa încât, albumul de astăzi, înregistrat în 2006 și 2007 în Spania și Franșa reunește o imagine sonoră a Japoniei secolului al XVI-lea - Japonia tradițională și Japonia creștină - o audiție cu totul specială; am considerat că cel mai potrivit este să ascultați discul așa cum este el, fără nicio intrerupere.

Cristina Comandașu