Music box Înapoi la: Emisiuni

Ceaikovski și Shakespeare cu Orchestra Simon Bolivar, dirijor Gustavo Dudamel

Publicat: Luni, 10 Octombrie 2011 , ora 20.00

Astăzi vă prezint un disc lansat în 1 martie 2011, un album pe care apare numele Orchestrei Simfonice Simon Bolivar din Venezuela, dirijate de Gustavo Dudamel. Un nou succes al casei Deutsche Grammophon, adus de una dintre cele mai surprinzătoare și captivante orchestre ale timpurilor noastre.

Este un disc ce cuprinde lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski - inspirate de piesele lui William Shakespeare: Hamlet, Furtuna și Romeo și Julieta.

Protagonist este un dirijor emblematic pentru noua generație de muzicieni, excepționali încă de la vârste care altora le pot părea foarte tinere. Gustavo Dudamel a împlinit 30 ani - adică este un dirijor foarte tânăr, după standardele normale, încă în formare. Însă Gustavo Dudamel a deschis în 27 septembrie 2011 cea de a treia stagiunea a sa, în calitate de director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles. Gustavo Dudamel este de 13 ani și dirijorul Orchestrei de tineret Simon Bolivar a Venezuelei, iar din 2006, și dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Goteborg. De altfel, începând cu 7 noiembrie 2011 veți putea asculta la Music box cele 3 discuri care compun cel mai nou album al lui Gustavo Dudamel, înregistrat chiar la pupitrul acestei orchestre suedeze.

Ar mai fi de adăugat și faptul că în 2009, Gustavo Dudamel a fost desemnat de revista Time una dintre cele mai influente 100 de personalități ale lumii internaționale.

Și acesta nu sunt decât tușe dintr-un portret Gustavo Dudamel, pentru că adevărata dimensiune a sa o dă doar muzica pe care o interpretează: emoționantă, mereu proaspătă, impecabil realizată tehnic, așa cum este de exemplu și fantezia simfonică "Furtuna" de Piotr Ilici Ceaikovski, înregistrată în februarie 2010 la Caracas, acolo unde activează Orchestra Simon Bolivar a Venezuelei.

La Radio România Muzical, Music box - emisiunea de actualitate discografică și astăzi un disc a suscitat interesul celor mai multe dintre publicațiile de specialitate internaționale. La unison, criticii au salutat albumul Ceaikovski și Shakespeare, remarcând maturitatea atât a dirijorului, cât și a orchestrei, în ciuda vârstei lor tinere - e de remarcat că și membrii Orchestrei Simon Bolivar au vârste până în 26 de ani. S-a vorbit și echilibrul lor în dinamică și agogică, fără sentimentalisme inutile sau desuete, acestea fiind capcanele cele mai frecvente pe care le întinde muzica lui Ceaikovski.

Și în plus, eu apreciez, de fiecare dată de altfel când ascult Orchestra Simon Bolivar dirijată de Gustavo Dudamel, o trăire ardentă, dublată de o perfectă tehnică, fără a uita și faptul că în spatele acestei orchestre stă o poveste emoționantă, cea a El sistema - despre cu siguranță ați auzit sau puteți citi pe internet - în câteva cuvinte, un proiect care arată că muzica clasică are o mare putere și influență în societate.

Pe disc apare și probabil cea mai cunoscută lucrare scrisă de Ceaikovski după Shakespeare - uvertura fantezie Romeo și Julieta, în interpretarea Orchestrei Simon Bolivar a Venezuelei, dirijată de Gustavo Dudamel.

Cristina Comandașu