Music box Înapoi la: Emisiuni

Stabat mater - a tribute to Pergolesi

Publicat: Luni, 3 Octombrie 2011 , ora 20.00

Mă bucur să ne regăsim la emisiunea în cadrul căreia puteți asculta discuri apărute recent pe piața internațională, care au atras deja atenția criticilor sau asupra cărora putem să ne formăm noi, ascultătorii, primii o opinie.

Discul cu care deschid o nouă stagiune la Music box a apărut la casa Deutsche Grammophon în 18 martie 2011 - Stabat mater - a tribute to Pergolesi se intitulează albumul pe care apar numele sopranei Anna Netrebko și al contraltei Marianna Pizzolato, alături de Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano.

Nu este o audiției aleasă întâmplător. Cu toții am avut ocazia să ascultăm, în sală sau la radio, cele două concerte susținute de Orchestra Academiei Santa Cecilia, condusă de același Antonio Pappano, la București, în cadrul ediției 2011 a Festivalului George Enescu. Într-unul dintre aceste concerte, publicul l-a aclamat pe un pianist rus excepțional, Denis Matsuev. În această înregistrare, orchestra italiană apare alături de o voce excepțională, venită tot din Rusia - cea a celebrissimei Anna Netrebko.

Stabat mater - a tribute to Pergolesi nu este un simplu disc apărut la casa Deutsche Gramophone, pentru că mai mult decât în alte cazuri, există o poveste în spatele acestui album foarte admirat de publicul european și american. Povestea începe, dacă vreți, în timpul când aristocrații ruși obișnuiau să meargă la băi în Germania, la Baden Baden. Dacă atunci, printre numele celebre care poposeau la Baden Baden se număra, de exemplu, Dostoievski, în zilele noastre, numele rusesc cel mai cunoscut este probabil cel al sopranei Anna Netrebko, o obișnuită a festivalului de la Baden Baden, ce are loc în fiecare vară.

În iulie 2010, Anna Netrebko a hotărât însă să renunțe la a cântă operă rusă sau arii celebre. Cum în 4 ianuarie 2010 s-au împlinit 300 de ani de la nașterea lui Giovanni Battista Pergolesi, Anna Netrebko a preferat să cânte muzica compozitorului stins prematur din viață la doar 26 de ani. Evident, din program, nu putea lipsi capodopera acestuia - oratoriul Stabat mater. Însă alături de acesta și o lucrare orchestrală: Sinfonia dramei sacre La conversione e morte di San Gugliemo duca d'Aquitania a aceluiași Pergolesi.

Este un proiect surprinzător pentru o soprană cu vocea Annei Netrebko, care pare atât de puțin potrivită interpretării muzicii baroce. Un risc asumat și câștigat, alături de contralta recomandată de dirijorul Antonio Pappano - Marianna Pizzolato, specializată în repertoriul baroc și cel de operă italian de tip belcanto.

Marianna Pizzolato este solista cantatei Questo e il piano de Giovanni Battista Pergolesi.

Stabat mater - a tribute to Pergolesi este un proiect care și-a asumat multe riscuri de la început. Că muzica - de factură camerală - nu ar suna potrivit în sala festivalului de la Baden Baden, cu o capacitate de 2500 de locuri. Că orchestra acompaniatoare nu este una care cîntă de obicei muzică barocă - fapt compensat de dirijorul care a ales un număr mai mic de instrumentiști, coordonați de un concertmaistru specializat pe muzică barocă. Că vocea Annei Netrebko nu este una pentru repertoriul baroc. « La început, am încercat să cânt cu volumul mai mic al unui cântăreț specializat pe muzică barocă, dar apoi m-am gândit că nu este o idee bună » - mărturisea Anna Netrebko - « a trebuit să găsesc calea de mijloc și să cânt cu vocea mea, așa cum e ».

Însă rezultatul a fost unul care i-a entuziasmat pe cei aflați în public la festivalul de la Baden Baden din iulie 2010 - încălcând chiar convenția că la un concert cu muzică religioasă nu se solicită bis. « Mi-a plăcut » - spune Anna Netrebko - « a fost o nouă experiență pentru mine, foarte interesantă. Simt că am deschis o nouă pagină în viață ».

O pagină numită - Stabat mater de Giovanni Battista Pergolesi scrisă de Anna Netrebko, Marianna Pizzolato, Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano.

Cristina Comandașu