Music box Înapoi la: Emisiuni

Anne Sophie Mutter & John Williams - albumul 'Across the stars'

Publicat: Luni, 26 August 2019 , ora 19.00

Ultima săptămână de vară a anului 2019 și o nouă alegere discografică cu parfum de vacanță; de data aceasta, una dintre cele mai flamboiante apariții ale anului 2019; în avanpremiera lansării internaționale, programate pe 30 august, albumul Across the stars, care reunește două dintre stelele contemporane ale muzicii: violonista Anne Sophie Mutter și compozitorul John Williams.

Poate părea oarecum surprinzător că o violonistă atât de ancorată în repertoriul pe care-l numim clasic, legendara, deja, Anne Sophie Mutter, s-a gândit să cânte muzică de film. Însă dacă urmărim proiectele ei mai recente, printre care se numără concertele în cluburi, constatăm un real interes al artistei de a promova muzica de bună calitate în rândul unui public tânăr. Așa că Anne Sophie Mutter a ales să cânte muzică de film, însă nu orice fel de muzică de film, ci teme semnate de cel care este unul dintre cei mai inspirați și influenți autori ai acestui gen, compozitorul John Williams, o altă legendă în viață. La 87 ani, John Williams, deținător al unui palmares impresionant, care cuprinde, printre altele, 5 premii Oscar și 24 de premii Grammy, lucrează la coloana sonoră a episodului 9 din seria Star wars, film ce urmează să se lanseze în decembrie 2019. Și alături de acest proiect deja grandios, iată că și-a găsit timp pentru a realiza alături de Anne Sophie Mutter albumul Across the stars; colaborarea dintre cei doi a fost extrem de strânsă, John Williams fiind nu doar autorul muzicii și al noilor aranjamente, dar și dirijor al The Recording Arts Orchestra of Los Angeles. Anne Sophie Mutter mărturisea că nu a mai avut condiții atât de bune tehnice și artistice, pentru înregistrarea unui disc, de la albumele ei realizate în compania lui Herbert von Karajan, adică în urmă cu 40 ani!

Cred foarte mult în ideea că artiștii trebuie să acționeze în sensul atragerii unui public cât mai larg către muzica bună, către cultura de calitate, în general. Într-o lume dominată de subcultură și kitsch, orice astfel de inițiativă este binevenită, atâta timp cât ceea ce se cântă reprezintă un act muzical calitativ. Și pentru acest lucru, albumul Across the stars mi se pare unul dintre cele mai bune ale anului 2019: Anne Sophie Mutter este cu siguranță o mare violonistă, care știe să dea o notă personală oricărei partituri interpretate. Iar de data aceasta, abordează o muzică excepțional scrisă de unul dintre cei mai inspirați compozitori ai secolului XXI - acest John Williams, creator al unor teme inconfundabile, cu o sensibilitate aparte. Iar pentru o mare artistă, John Williams a ales să-și prezinte parte din temele sale legendare într-o nouă haină, versiuni pentru vioară și orchestră în care recunoaștem măiestria orchestratorului și inventivitatea sa inepuizabilă, multe dintre piese fiind mai curând parafraze ale acestor teme, cu momente de virtuozitate solistică ale viorii lui Anne Sophie Mutter. Limbajul lui John Williams chiar dacă accesibil pentru un public foarte larg, este sofisticat, cu accente contemporane - simplu, însă nu simplist. Da, o muzică foarte bună, derivată din teme pe care le-am admirat la cinema și care de aceea ne sunt foarte apropiate, interpretată cu nerv și evidentă plăcere de o mare violonistă: Across the stars ne poartă cu adevărat printre stele, nu doar printre cele din Star wars, dar și printre coloane sonore mai vechi semnate de John Williams, printre care Cinderella Liberty din 1973 și Far and away din 1992, alături de succese mai recente - Memoriile unei gheișe și Harry Potter, printre altele.

Albumul Across the stars poate fi ascultat în premieră românească pe 26 august, ora 19.00.