Music box Înapoi la: Emisiuni

Basul Rene Pape - arii de Richard Wagner

Publicat: Luni, 2 Mai 2011 , ora 20.00

Astăzi vă invit să ascultați un disc lansat în 1 aprilie 2011: arii de Richard Wagner interpretate de basul Rene Pape și Capela de stat din Berlin, dirijată de Daniel Barenboim.

Acesta este cel mai recent disc al celebrei orchestre germane, rezidentă a Operei Unter den linden din capitala Germaniei, iar pentru noi, românii, discul prezintă un punct de interes suplimentar - plasând în actualitatea imediată Capela de stat din Berlin, ansamblu care va fi dirijat de însuși Daniel Barenboim în 13 și 14 septembrie 2011, la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Aria lui Wotan din Walkiria de Richard Wagner a fost primul extras de pe discul Wagner pe care-l ascultăm astăzi în premieră românească la Radio România Muzical. Discul a fost un preludiu pentru debutul lui Rene Pape pe scena operei berlineze Unter den Linden în rolul Wotan din Walkiria, un eveniment ce a avut loc în 17 aprilie 2011.

Pe scurt, despre Rene Pape

Numele lui Rene Pape este binecunoscut celor care urmăresc evoluția teatrului liric contemporan, Rene Pape fiind recunoscut drept unul dintre mai importanți baritoni ai timpurilor noastre. În 2008, am ascultat și noi la Music box discul Regi, zei, demoni, apărut tot la Deutsche Grammophon, un disc ce a primit premiul Echo, un echivalent al premiilor Grammy pentru spațiul german.

Cariera internațională a basului german Rene Pape este strâns de legată de scena Operei Metropolitan din New York unde a debutat în 1995 și unde cunoaște și în prezent succesul - cel mai recent fiind debutul său în rolul principal din Boris Godunov la începutul stagiunii 2010-2011.

Pe discul ascultat astăzi figurează și trei momente din opera "Maeștrii cântăreți din Nurnberg".

….dar și despre Capela de stat din Berlin

Dacă vă întrebați care este una dintre cele mai vechi orchestre din lume - Capela de stat din Berlin este unul dintre răspunsuri. Ansamblul a fost înființat în 1570 ca ansamblu de curte al prințului elector de Brandenburg, din 1742, orchestra deservind și Opera Curții regale. Această dublă personalitate - o orchestră ce interpretează repertoriu simfonic, cât și spectacole de operă este definitorie și astăzi pentru Capela de stat din Berlin, ansamblu rezident la Opera Germană Unter den Linden din Berlin, dar care are și cel puțin două concerte pe lună cu lucrări din repertoriul simfonic. De altfel, în această din urmă ipostază o vom asculta și noi în 13 și 14 septembrie la București: Capela de stat din Berlin va fi dirijată atunci de cel care din 1992 este directorul muzical și din 2000, dirijorul principal pe viață, Daniel Barenboim.

Ultimele extrase de pe disc - momente din opera Parsifal de Richard Wagner.

Nr.8-11

Cristina Comandașu