Music box Înapoi la: Emisiuni

Chitaristul Milos Karadaglic - Mediterraneo

Publicat: Luni, 23 Mai 2011 , ora 20.00

Astăzi, o ultimă ediție a emisiunii Music box din actuala stagiune și vă propun un disc deosebit, pe care l-am păstrat special pentru acest moment - un recital de chitară solo susținut de Milos Karadaglic, un muzician de 28 de ani originar din Muntenegru, care și-a lansat în 28 aprilie 2011 primul său album la celebra casă Deutsche Grammophon, un muzician a cărui extraordinară calitate i-a determinat pe cei de la Deutsche Grammophon să-l promoveze ca pe prioritatea numărul 1 la nivel global.

De ce? Este suficient să ascultați piesele care deschid albumul Mediterraneo semnat de Milos Karadaglici și vă veți da singuri seama.

Acestea sunt: Asturias de Isaac Albeniz, Amintiri din Alhambra de Francisco Tarrega, Sevilla de Albeniz și Lagrima de Tarrega.

"Milos Karadaglici este exact ceea ce lipsea lumei chitarei de astăzi" scria The Scotsman în aprilie 2011 și nu pot decât să-i dau dreptate. Nu am mai ascultat demult un chitarist să te surprindă și să te vrăjească chiar de la primele sunete - mie mi s-a întâmplat cu prima dintre piesele abia ascultate și sunt convinsă că Milos Karadaglici v-a surprins și pe dvs. deja.

O altă lucrare de pe albumul Mediterraneo este Suita op.19 Koyunbaba de Carlo Domeniconi. Traseul mediteranean propus de chitaristul muntenegrean de 28 de ani continuă cu două piese de Mikis Theodorakis din ciclul Epitaphios.

În fine, cine este Milos?

Cred că până astăzi nu ați mai auzit de numele lui Milos Karadaglici - un chitarist de doar 28 de ani cu un parcurs de viață excepțional. A început să cânte la o chitară veche a familiei la 8 ani și părinții l-au înscris la o școală de muzică din Muntenegru unde în 6 luni a învățat tot ceea ce profesorii puteau să-i predea. A susținut primul recital la 9 ani și la 11 ani câștiga premiul I la o competiție națională. Au urmat apoi cursurile de la Belgrad și la 16 ani, decizia de a candida pentru o bursă la Academia Regală de Muzică din Londra, pe care a și câștigat-o. Și-a finalizat studiile în 2004, strângând de-a lungul anilor mai multe premii, printre care și unul acordat de însuși Julian Bream, pe care Milos îl consideră unul dintre modelele sale.

Așa cum găsim scris pe site-ul lui Milos Karadaglici, este timpul ca acum el să cucerească lumea. Și pasul cel mai important a fost făcut odată cu albumul Mediterraneo apărut de curând la casa Deutsche Grammophon, un disc de pe care ascultăm și noi acum alte 4 piese: Capriciu arab de Francisco Tarrega, un cântec catalan de Miguel Llobet, Andaluza și Oriental de Enrique Granados.

Albumul Mediterraneo înregistrat de chitaristul muntenegrean Milos Karadaglici a fost lansat în 26 aprilie 2011.

Cristina Comandașu