Music box Înapoi la: Emisiuni

Robert Sadin - Art of love

Publicat: Luni, 2 Noiembrie 2009 , ora 20.00
Vă prezint un album cu totul ieșit din tipare. A fost lansat de casa Deutsche Grammophon, binecunoscuta casă ce promovează muzica clasică, în 1 septembrie 2009. Însă ceea ce veți asculta poate fi și nu poate fi numită muzică clasică – pentru că avem în față o serie de înregistrări ce se bazează pe melodiile lui Guillaume de Machaut – compozitorul reprezentant al Ars Novei franceze din secolul al XIV-lea, însă aranjamentele sunt unele moderne, realizate de Robert Sadin, producătorul care a obținut în 1998 și 2003 premii Grammy pentru albumele sale de jazz.

Nu, nu veți asculta nici jazz. Dacă ar fi să numesc muzica de pe albumul Art of Love – mai curând aș numi-o meditație contemporană world music pe teme de Machaut. World music – pentru că avem influențe venite din muzica africană sau din cea portugheză, de exemplu.

Pentru realizarea albumului Art of love, Robert Sadin a colaborat cu nume grele ale jazzului de astăzi – precum Milton Nascimento sau cu un cunoscut violoncelist american dedicat muzicii noi, Charles Curtis.

Ne aflăm în fața unui album care merită să fie ascultat exact așa cum a fost conceput, așa încât intervențiile mele devin inutile. Ceea ce mai trebuie să spun: această muzică este una foarte la modă – îmbinările de stiluri, mai ales între clasic, jazz și world music fiind la ordinea zilei. Este o muzică ce poate sau nu să-ți placă, în funcție de gusturi și de construcția interioară a fiecăruia. Este indiscutabil o muzică realizată cu multă fantezie și care poate însemna o repoziționare a lui Machaut în conștiința contemporanilor noștri. Și nu în ultimul rând, este o muzică de ascultat la ceas de seară, în momentele noastre de singurătate sau reflexie interioară.
Cristina Comandașu