Music box Înapoi la: Emisiuni

Lucrări de Rodion Șcedrin înregistrate în premieră mondială

Publicat: Luni, 28 Martie 2011 , ora 20.00
Concertul nr.4 pentru orchestră

Vă propun un disc inedit, cu un tip de muzică pe care avem șansa să o ascultăm mai rar la Music box - muzică cultă din contemporaneitatea noastră. Astăzi vă propun trei lucrări de Rodion Șcedrin care au fost înregistrate pentru prima oară în iulie 2009, opusuri care au apărut pe un disc lansat în martie 2010 de casa Naxos.

Rodion Șcedrin, binecunoscut compozitor rus, născut în 1932, mărturisește că toate lucrările pe care le veți asculta astăzi i-au fost inspirate de copilăria sa într-un orășel aflat la 300 km de Moscova, alături de un bunic, preot ortodox și într-o ambianță care încă își mai păstra farmecul patriarhal.

Concertul nr.4 pentru orchestră surprinde, mărturisește tot Șcedrin, spiritul horei într-o viziune transfigurată a anului 1989. Este o înregistrare deosebită realizată de Orchestra Simfonică din Bournemouth, dirijată de Kiril Karabits. O jumătate de oră despre vremuri de altădată, în sonorități ce ne sunt apropiate și nouă, românilor.

Concertul nr.5 pentru orchestră


Muzica lui Rodion Șcedrin se ferește de excese derivate din experiment - sesizăm o muzică tonală, influențată de melosul popular, poate în acord și cu direcțiile impuse în vechea Uniune Sovietică, unde Șcedrin a fost președinte al Uniunii Compozitorilor între 1973 și 1990.

În aceeași linie stilistică se înscrie și Concertul nr.5 pentru orchestră, scris în 1998 și înregistrat pe discul apărut la casa Naxos sub semnătura Orchestrei Simfonice din Bournemouth, dirijate de Kiril Karabits. O mențiune suplimentară - acest concert este o comandă făcută de BBC compozitorului.

Orchestra Simfonică din Bournemouth

Discul pe care vi-l propun astăzi ne dă șansa de a admira minunata Orchestra Simfonică din Bournemouth, condusă de ucrainianul de 34 de ani Kiril Karabits, care din 2009 este dirijor principal al acestui ansamblu britanic. Chiar dacă un nume pe care-l cunoaștem mai puțin în România, Kiril Karabits a colaborat cu cele mai importante orchestre europene, iar în martie 2009 a debutat și la pupitrul unei orchestre americane - cea din Houston. Despre acest disc, Karabits mărturisea că rolul lui a fost de a "traduce" pentru o orchestră engleză specificul acestei muzici adânc impregnate în tradiția rusă - referindu-se la prima repetiție. Iar dirijorul continuă "A doua zi, Rodion și soția lui Maia - celebra balerină Maia Plisetskaia - au venit și ei. Prezența lor și schimburile de idei au generat un mare entuziasm între membrii din orchestră. Ne-am așezat foarte repede să înregistrăm și am făcut-o, cum s-ar spune, dintr-o singură suflare".

Ultima lucrare ce figurează pe discul cu lucrări de Rodion Șcedrin imprimate în premieră mondială este lucrare intitulată în original Cristalene gusli - în traducere, guzla, un instrument popular rus, a cărui sonoritate face trimitere la muzica lui Toru Takemisu, căruia opusul îi este dedicat.

Cristina Comandașu