Music box Înapoi la: Emisiuni

Pierre Boulez - Mahler

Publicat: Luni, 21 Martie 2011 , ora 20.00

Pierre Boulez - discul Mahler

Vă propun ultimul album apărut la Deutsche Grammophon în seria Mahler semnată de dirijorul Pierre Boulez - un disc ce cuprinde lieduri din ciclul "Cornul fermecat al băiatului" și Adagio din Simfonia a X-a rămasă neterminată.

Este un cadou pe care vi-l ofer în acest an 2011, când în mai se împlinesc 100 de ani de la dispariția unuia dintre cei mai importanți compozitori din zona germanică - Gustav Mahler - pe care publicul contemporan pare că-l descoperă și-l redescoperă.

Albumul a apărut în 1 septembrie 2010 - 2010, de asemenea, un an Mahler, pentru că în 7 iulie 2010 s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Gustav Mahler.

Pierre Boulez - un cadou la 85 de ani

La pupitrul Orchestrei Simfonice din Cleveland, Pierre Boulez, o adevărată legendă vie, a demonstrat în această serie Mahler că vârsta nu are granițe atunci când vorbim despre artă. De fapt, această serie Mahler a fost cadoul pe care Pierre Boulez și l-a oferit în anul când a împlinit 85 de ani de viață - săptămâna aceasta, în 26 martie, Pierre Boulez va împlini 86 de ani.

Pierre Boulez - o personalitate plurivalentă - compozitor, dirijor, scriitor. Dacă anii tinereții i-a consacrat compoziție, începând cu anii șaptezeci ai secolului XX, Pierre Boulez s-a concentrat asupra carierei sale de dirijor. Prima orchestră americană pe care a dirijat-o a fost Orchestra Simfonică din Cleveland, al cărei director muzical a fost între anii 1970-1972. Este orchestra cu care a preferat să colaboreze și pentru această înregistrare realizată, iată 40 de ani mai târziu.

Cele 12 lieduri care compun ciclul "Cornul fermecat al băiatului" au fost înregistrate în compania ezzosopranei Magdalena Kozena și a baritonului Christian Gerhaher.

Boulez și Simfonia a X-a de Mahler

În mod așteptat, pe acest ultim disc al seriei figurează Simfonia a X-a neterminată a lui Gustav Mahler - partitură pe care compozitorul nu a reușit să o definitiveze înaintea morții sale timpurii, la doar 51 de ani. Au existat încercări de a reconstitui în integralitate această simfonie, după schițele lăsate de compozitor, însă Pierre Boulez spunea într-un interviu că el consideră că "toate aceste încercări i se par foarte nesatisfăcătoare. Multe schițe lăsate de Mahler erau foarte rudimentare și de aceea este aproape imposibil să-ți dai seama de intenția finală a compozitorului."

Adagio, singura parte completă pe care Mahler a lăsat-o pentru Simfonia a X-a îi permite lui Pierre Boulez să pună în lumină calitățile deosebite ale Orchestrei Simfonice din Cleveland, sunetul bogat și puterea de a da viață unor stări dramatice cutremurătoare, cu atât mai mult sesizabile în înregistrarea pe care o veți asculta în continuare, preluată dintr-un concert live din februarie 2010.

Cristina Comandașu