Music box Înapoi la: Emisiuni

Esa Pekka Salonen - Simfonia a IX-a de Mahler

Publicat: Luni, 21 Februarie 2011 , ora 20.00

Cum 2011 este anul când comemorăm 100 de ani de la dispariția lui Gustav Mahler, astăzi vă propun o audiție cu totul specială legată de acest eveniment. Vom asculta Simfonia a IX-a de Gustav Mahler, interpretată de Orchestra Philharmonia din Londra, dirijată de Esa Pekka Salonen. Înregistrarea a fost realizată live la Royal Festival Hall din Londra, în martie 2009 și a fost lansată pe piață la finalul lunii mai 2010, sub sigla casei Signum Records.

Fișă biografică Esa Pekka Salonen

Dirijorul finlandez în vârstă de 53 de ani a fost de curând în lumina reflectoarelor ca nominalizat la premiile Grammy acordate în 13 februarie 2011. Dirija Simfonia a IV-a de Arvo Part - iar preocuparea lui Esa Pekka Salonen pentru muzica contemporană este binecunoscută.

Esa Pekka Salonen se mândrește cu o carieră prestigioasă ce a debutat în 1979, atunci când tânărul de doar 21 de ani devenea dirijorul orchestrei Radiodifuziunii Finlandeze, jalonată de extraordinara colaborare derulată între 1992 și 2009 cu orchestra Filarmonicii din Los Angeles. Din 2008, Esa Pekka Salonen este dirijorul principal al Orchestrei Philharmonia din Londra, unul dintre cele mai importante ansambluri la nivel internațional. Colaborarea cu această orchestră include și realizarea unei serii de CD-uri cu înregistrări din concerte live - așa au apărut pe piață Simfonia fantastica de Berlioz sau Gurrelieder de Arnold Schonberg, alături de Simfonia a IX-a de Gustav Mahler.

Critica despre Simfonia a IX-a de Mahler

Cele mai importante publicații britanice de specialitate au aplaudat înregistrarea simfoniei mahleriene, apreciind faptul că Esa Pekka Salonen reușește să aducă în actualitate o partitură consacrată atât de amplă, dar și faptul că fiecare instrument din orchestră are o strălucire aparte.

Este, așa cum am remarcat și eu după audiția acestei simfonii de aproape 80 de minute, o înregistrare fascinantă, cu o nouă perspectivă.

Cristina Comandașu