Temă...cu variațiuni Înapoi la: Emisiuni

Celebrități ale momentului

Publicat: Duminică, 7 Noiembrie 2010 , ora 10.00
Poate că unii dintre cei care iubesc creația lui Johann Strauss și genul valsului în general sunt familiarizați cu numele lui André Rieu - violonist, dirijor și compozitor olandez, iubit și cunoscut în întreaga lume ca fiind creatorul ansamblului „Johann Strauss Orchestra”. Pentru cei care însă nu îl cunosc, am ales să deschid această ediție a temei cu variațiuni cu un portret André Rieu.

Familia a fost cea care i-a îndrumat pașii pe calea muzicii, întrucât tatăl său a fost dirijor al Orchestrei simfonice din Maastricht. După ce și-a desăvârșit studiile la Liege și la Bruxelles, fascinat de valsul austriac și de iluștrii săi reprezentanți, André Rieu a format în orașul natal o orchestră de salon, după care, în 1987, a pus bazele Orchestrei „Johann Strauss”, alături de care succesele au fost răsunătoare. Astfel că, de mai bine de un sfert de veac, concertele susținute pe toate meridianele au constituit adevărate puncte de reper pentru iubitorii genului și pentru toți cei care se apropie de muzică prin intermediul acestor creații fermecătoare prin melodicitate și eleganță.

Regele valsului este astăzi, fără îndoială, André Rieu. Și chiar dacă artistul și-a atras și critici de-a lungul timpului din partea elitei muzicale pentru genul de muzică promovat cu atâta asiduitate, André Rieu se încadrează în categoria, din ce în ce mai extinsă, a ceea ce numim în ultimii ani, crossover artist.

Video André Rieu

Și în timp ce André Rieu colinda meridianele adunând asistențe impresionante, una dintre marile voci ale Americii primește o distincție foarte importantă.

Conducerea Bibliotecii Congresului american i-a decernat, pe 28 octombrie 2010, baritonului Thomas Hampson medalia „Living Legend” - o distincție menită să recompenseze personalitățile care au avut o contribuție semnificativă la îmbogățirea patrimoniului cultural, știintific și social american. Thomas Hampson este cea de a zecea personalitate a Americii care a fost onorată cu acest premiu, după nume ca Madeleine Albright, B.B.King, Martin Scorsese sau Yo-Yo Ma.

Video Thomas Hampson

Cea de-a doua știre importantă a ultimelor zile îl are în prim plan pe Daniel Barenboim, artistul care a semnat un contract extrem de important cu casele de înregistrări „Deutsche Grammophon” și „Decca”.

Barenboim, pianistul și dirijorul, plănuiește realizări majore cu noii săi parteneri. Astfel că și-a propus să înregistreze pentru întâia dată concertele pentru pian și orchestră de Chopin și Liszt, să reediteze ciclul simfoniilor beethoveniene, de această dată cu orchestra pe care a fondat-o în 1999 – „West-Eastern Divan”, și o nouă serie Bruckner la pupitrul Capellei de Stat din Berlin al cărei director muzical este.

Planuri îndrăznețe pentru marele artist care va împlini, pe 15 noiembrie, 68 de ani.

Video Daniel Barenboim

Habanera este titlul unui album lansat la sfârșitul lunii august și care ne-o dezvăluie pe frumoasa mezzosoprană letonă Elina Garanca drept o muziciană de un mare rafinament, plină de temperament, dar și de seducție. Acest al treilea album solo al Elinei Garanca a fost înregistrat alături de Orchestra Nationale della RAI, condusă de Karel Mark Chichon, nimeni altul decât soțul Elinei Garanca. Programul imaginativ și variat, pasionalitatea interpretării muzicii de esență și inspirație spaniolă dar și vocea de-a dreptul senzațională au generat succesul imens de care s-a bucurat acest album.

Video Elina Garanca
Liliana Staicu