Temă...cu variațiuni Înapoi la: Emisiuni

Străluciri de stele

Publicat: Duminică, 17 Octombrie 2010 , ora 10.00
Știrea săptămânii a fost fără îndoială cea legată de dispariția unei legende a scenelor lirice, una dintre cele mai aclamate soprane ale veacului XX –„La Stupenda” – Joan Sutherland.

Astfel a fost numită de către publicul venețian, în 1960, după o reprezentație la Teatrul La Fenice, artista care a contribuit decisiv la revitalizarea repertoriului bel-canto-ului italian din prima parte a veacului al XIX-lea.

Timp de 40 de ani, Joan Sutherland a strălucit pe scenele lumii prin vocea sa de o frumusețe și intensitate rar întâlnite, prin agilitate, dar și prin acuratețea intonației.

Lumea întreagă, dar și noi, îi aducem un tribut artistei care a încetat din viață pe 10 octombrie, la vârsta de 83 de ani – Joan Sutherland, una dintre constantele partenere de scenă ale lui Luciano Pavarotti. Big Luciano, de la a cărui naștere s-au împlinit, pe 12 octombrie 2010, 75 de ani. Ocazie cu care, pentru a-l omagia, mereu dar niciodată îndeajuns, a fost lansat oficial dublul album Bravo Pavarotti – în fapt o colecție de momente vocale ce îl au în prim plan, selectate dintre cele mai reprezentative ale marelui tenor la Metropolitan Opera din New York.

Parigi, o cara

Joan Sutherland – Luciano Pavarotti – 2 voci intrate în eternitate, 2 parteneri de scenă care s-au apreciat reciproc și au lăsat posterității imaginea unui cuplu interpretativ remarcabil.

Un alt moment al întâlnirii noastre este reprezentat de nominalizarea personalității săptămânii. Dacă în ediția trecută această onoare i-a revenit Ceciliei Bartoli, de această dată, în prim plan se află unul dintre cei mai mari pianiști ai ultimelor decenii.

Cel căruia i-a fost decernat premiul pentru întreaga carieră „Lifetime achievment” de către prestigioasa revistă Gramophone în gala anuală desfășurată la începutul acestei luni este pianistul austriac, astăzi în vârstă de 79 de ani - Alfred Brendel.

În anii ‘60 a fost unul dintre primii pianiști care au înregistrat întreaga creație beethoveniană pentru pian. A fost, de asemenea, inegalabil în interpretarea creațiilor lui Schubert, Mozart. Haydn, Liszt sau Schumann, interpretate în recitaluri sau concerte pretutindeni în lume până în 2008, când, pe 18 decembrie, și-a luat adio de la scenă retrăgându-se din lumina reflectoarelor cu un ultim recital la Viena. Votat a fi fost unul dintre cele mai importante 100 de momente culturale ale ultimului deceniu.

Pe lângă imensa dragoste față de muzică, Brendel s-a dovedit a fi un talentat scriitor, publicând câteva cărți de eseuri și poezii.

Pentru tot ceea ce Brendel a însemnat în cultura ultimelor decenii și pentru recunoașterea valorii sale prin acordarea acestui premiu, astăzi vă invit să îl considerăm a fi personalitatea săptămânii.

Alfred Brendel

Pe 1 octombrie, a apărut la casa Deutsche Gramophon albumul „Lettere amorose” al mezzosopranei Magdalena Kozena. Cântece de dragoste din Europa secolului al 17-lea adunate cu minuțioasă pasiune din dorinta de a recrea o atmosferă medievală impresionantă prin simplitate. Iar instrumentele care o acompaniază - viola de gamba, teorba, lirone, harpa sau colascione - imprimă veridicitate acestui demers artistic inedit. O știam cu toții pe Madgalena Kozena drept una dintre artistele preocupate de reintegrarea în circuitul artistic a unor creații mai puțin cunoscute, însă acest album adună, cred, esența existenței sale de artistă. Este o adevărată semnătură muzicală creionată cu pasiune, cu căldură, cu tandrețe, cu romantism.

Magdalena Kozena - Lettere Amorose