Concertele Radio România Muzical Înapoi la: Emisiuni

Serate muzicale la Ateneu

Publicat: Marți, 16 Noiembrie 2010 , ora 19.30
Un ansamblu luminos, sclipitor, o prestație interpretativă de excepție bazată pe subtilitate și imaginație - această caracterizare i-a fost atribuită Cvartetului de coarde „Transilvan” de o importantă publicație americană, dar s-a potrivit și cu recitalul pe care ansamblul l-a susținut în 4 august 2010 la Ateneul Român, în cadrul seriei de Serate muzicale organizate de Asociația "Lanto Arte".

Cei patru muzicieni - violoniștii Gabriel Croitoru și Nicușor Silaghi, violistul Marius Suărășan și violoncelistul Vasile Jucan - au propus publicului un program cu două părți distincte. Prima a cuprins opusuri clasice - Divertismentul KV 136 în Re major de Wolfgang Amadeus Mozart și Cvartetul op. 64 nr. 5 în Re major de Joseph Haydn - lucrări care au evidențiat atât personalitatea lui Gabriel Croitoru și superbul timbru al viorii Guarnieri, cât și omogenitatea formației. Iar în partea a doua, Cvartetul “Transilvan” a prezentat două suite folclorice în aranjamentul lui Nicușor Silaghi, intitulate “Transilvania” și “Muntenia”.

Radio România Muzical a înregistrat acest concert și vi-l oferă alături de un alt recital ce a avut loc de curând în Aula Palatului Cantacuzino. Acesta a fost susținut în 21 septembrie 2010 de soprana Eliza Kruszczynska și basul Daniel Borowski – laureați ai Concursului Internațional „Stanislaw Moniuszko” din Varșovia, acompaniați de pianistul Mariusz Rutkowski.

Programul celor trei muzicieni polonezi a cuprins piese de Frédéric Chopin, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi și Stanislaw Moniuszko. Vă invit să le ascultați marți, 16 noiembrie, sub genericul Concertele Radio România Muzical.
Larisa Clempuș