În universul muzicii Înapoi la: Emisiuni

În universul muzicii cu...Ioana Pârvulescu (IV)

Publicat: Sâmbătă, 24 Aprilie 2010 , ora 16.05
După incursiuni în secolul al XIX-lea, în perioada interbelică, a venit timpul pentru "Întoacere în secolul XXI" - așa cum se intitulează unul dintre volumele recente ale Ioanei Pârvulescu. Evident, am vorbit despre ideile cuprinse în această carte care reunește câteva dintre articolele publicate de-a lungul anilor de Ioana Pârvulescu la "România literară": și a fost vorba despre vecinătatea Conservatorului în care locuiește dna Pârvulescu sau despre vârsta lui Don Giovanni, așa cum reiese după un calcul matematic aplicat celebrei liste ce este subiect al unei arii a servitorului lui Don Giovanni din opera mozartiană.

Am mai vorbit și despre cele două teme muzicale ale romanului original al Ioanei Pârvulescu, și acesta apărut recent: "Viața începe vineri".

Ne-am referit și la cărțile cu substrat muzical din colecția "Cartea de pe noptieră" pe care a coordonat-o Ioana Pârvulescu: "Învierea lui Mozart" și "Acompaniatoarea" de Nina Berberova, "Muzica unei vieți" de Andrei Makine și "Toate diminețile lumii" de Pascal Quinard.

Am vorbit și despre compozitorii contemporani pe care Ioana Pârvulescu îi admiră, printre ei, Dan Dediu și Pascal Bentoiu.

Și în final am invitat-o să-și realizeze singură o definiție muzicală. Ea sună ca Sonata "Follia" de Antonio Vivaldi...
Cristina Comandașu