ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Dialog cu violistul Jordi Savall si cu istoricul Stefan Lemny (I)

Publicat: Duminică, 9 Mai 2010 , ora 10.30

Cu siguranță lui Dimitrie Cantemir și respectului pe care Jordi Savall îl are pentru munca de cercetare și de creație a cărturarului moldovean ar trebui să le fiu recunoscătoare pentru faptul că "Le Roi de la musique ancienne" a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate pentru Poveștile de succes ale muzicii.


Dialogul a curs firesc, arătând ceea ce știam deja: că Jordi Savall nu este doar un interpret magistral, ci și un erudit, un cercetător profund al tainelor muzicii vechi, un muzicolog. Meritele domniei sale în scoaterea la lumină pentru publicul occidental a Cărții științei muzicii de Dimitrie Cantemir, prin înregistrarea unui CD ce cuprinde și piese din culegerea amintită și prin prezentarea acestui proiect în concertele susținute în întreaga lume, vor fi subliniate de istoricul Ștefan Lemny, o autoritate internațională în acest subiect, autor al prezentării CD-ului și al apreciatului volum apărut la Editura pariziană Compléxe Les Cantemirs – l’aventure européenne d’une famille princiére au 18e siecle.


Am aflat și un lucru dătător de speranță. Sunt în curs negocieri pentru organizarea unui concert Jordi Savall la Iași, în acest an când se împlinesc trei secole de la înscăunarea celui mai luminat domn moldovean. Cu toate acestea vă aștept duminică, 9 mai, ora 10.30, la Radio România Muzical.

Monica Isacescu