Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Dialog cu dirijorul Christian Badea (I)

Publicat: Duminică, 7 Martie 2010 , ora 10.30
Dirijorul Christian Badea, din nou la București – un eveniment în sine, chiar și când acesta revine doar pentru simple vizite în orașul în care s-a născut și s-a format ca artist.

Ultima oară s-a întâmplat în noiembrie 2009, cu prilejul cursurilor de măiestrie pe care le-a susținut în beneficiul studenților Universității Naționale de Muzică, așa că nu am pierdut prilejul de sta de vorbă pentru a afla cum gândește acest extrem de apreciat șef de orchestră român al ultimelor decenii; o poveste de succes a muzicii trăită de la „Metropolitan” - New York la „Covent Garden” - Londra, în cele mai cunoscute săli de concerte, în compania unor mari orchestre și soliști între care se regăsesc nume ca Luciano Pavarotti sau Placido Domingo.

A condus peste 170 de spectacole la Metropolitan, New York având un repertoriu mai mult de 100 de titluri de operă, de la Mozart la Janacek, Britten și Samuel Barber. La fel de amplu este evantaiul creațiilor simfonice de care s-a ocupat, de la preclasici la autori contemporani, cu un accent pe creația secolului XX, în special pe cea americană. Mahler este una dintre specialitățile sale.

În ultimii ani, după decenii de absență, Christian Badea a revenit în România e drept, destul de rar, din păcate, dar, așa cum ne-a spus, intenționează să schimbe ceva, din acest punct de vedere. Se știe că acceptă greu invitațiile de a da interviuri, însă întâlnindu-l am înțeles că nu este reticent ci, pur și simplu, extrem de ocupat; un profesionist autentic, cu o agendă extrem de încărcată care este nevoit să-și organizeze viața la minut. Tenacitatea, exigența, pasiunea, maniera eficientă și totodată destinsă de lucru sunt calități ale acestui mare șef de orchestră român, din a cărui extraordinară experiență ne-a împărtășit în interviul pe care ni l-a acordat; și pe care vi-l oferim în două ediții succesive ”Poveștile de succes ale muzicii”, în 7 și 14 martie, ora 10 și 30 de minute.
Ștefan Costache