Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Dialog cu Constantin Bogdănaș, vioara întâi a Cvartetului “Enescu” (II)

Publicat: Duminică, 14 Februarie 2010 , ora 10.30
Continuăm astăzi ceea ce am început în ediția precedentă a acestei emisiuni – adică interviul pe care ni l-a acordat domnul Constantin Bogdănaș, vioara întâi din Cvartetul de coarde „Enescu”. În toamna anului 2009, formația a cântat din nou pentru publicul român într-una din ocaziile foarte rare, din păcate, de a asculta ansamblul în țara noastră.

De peste trei decenii, Cvartetul „Enescu” este stabilit la Paris, unde și-a câștigat, pe merit, o extraordinară reputație; însă, chiar dacă Franța l-a aclamat în ropote de aplauze și i-a acordat serii de premii care mai de care mai importante, formația a rămas, așa cum spunea invitatul nostru, una româneacă; prin formația umană și muzicală, prin nostalgia și sinceritatea cu care afirmă asta.

Au existat două perioade în existența caracterizată de constanță a cvartetului „Enescu”, delimitate de stingerea din viață a violistului Dan Iarca, în 2002, al cărui demers a fost preluat de Vladimir Mendelssohn.

Sunetul dă identitatea școlii românești de instrumente de coarde, ne-a spus în precedenta ediție Constantin Bogdănaș, care e de părere că, la orice vârstă, ai nevoie de cineva avizat să te asculte și să-ți dea un sfat, dacă vrei să evoluezi! O convingere exemplară, cu atât mai relevantă cu cât experiența formației, recunoașterea ei internațională, calitatea muzicală a membrilor ei și renumele mentorilor care s-au ocupat de cvartet –Sandor Vegh, Sergiu Celibidache, Norbert Brainin – iar întreptăți pe cei 4 la o atitudine poate mai puțin smerită în fața relației lor cu muzica.

Voi reaminti că, în 1977, cvartetul „Enescu” s-a numărat printre formațiile laureate ale Concursului de la Evian pentru ca în 1981 să câștige Marele Premiu la Concursul Internațional de Muzică de Cameră de la Paris. Deține Marele Premiu al Discului ce i-a fost decernat, în 1988, de Academia „Charles Cros”. Printre marii artiști cu care a colaborat – Mstislav Rostropovici, Jean-Pierre Rampal, Jean-Philippe Collard, Aurele Nicolet, Gabriel Taquino, Narciso Yepes. Voi reaminti că, în 1977, cvartetul „Enescu” s-a numărat printre formațiile laureate ale Concursului de la Evian pentru ca în 1981 să câștige Marele Premiu la Concursul Internațional de Muzică de Cameră de la Paris. Deține Marele Premiu al Discului ce i-a fost decernat, în 1988, de Academia „Charles Cros”. Printre marii artiști cu care a colaborat – Mstislav Rostropovici, Jean-Pierre Rampal, Jean-Philippe Collard, Aurele Nicolet, Gabriel Taquino, Narciso Yepes.
Ștefan Costache