Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Dialog cu dirijorul rus Iuri Temirkanov (I)

Publicat: Duminică, 13 Decembrie 2009 , ora 10.30
Pentru mulți dintre cei care au avut șansa de a asculta la Sala Mare a Palatului, în seara zilei de 17 septembrie 2009, Orchestra Filarmonicii din Sankt-Petersburg, acela a fost unul dintre momentele de neuitat ale Festivalului „Enescu”. S-a aflat la pupitru Iuri Temirkanov, seniorul artei dirijorale ruse la cei la 71 de ani împliniți în 3 decembrie, cu care am avut șansa de a imprima interviul pe care vi-l propunem în două ediții succesive ale „Poveștilor de succes”.

Ne-a spus atunci, între altele, că e o prejudecată opinia după care muzica rusă este cel mai bine cântată de ruși, deși tot ceea ce înseamnă astăzi Iuri Temirkanov întărește parcă această părere; pentru că Temirkanov dirijează Ceaikovski, Șostakovici, Prokofiev, Rahmaninov sau Rimski-Korsakov reușind să câștige mai mult decât respectul pentru profesionalismul ireproșabil cu care orchestrele îi răspund – reușind să te convingă de faptul că ești privilegiatul beneficiar al unui eveniment rar și prețios și care are efecte benefice și după ce s-a consumat.

De altfel, aceasta a fost impresia pe care mi-a lăsat-o în urma interviului Iuri Temirkanov, un domn septuagenar, destul de auster, de sobru ca înfățișare dar foarte amabil; senzația că, deși nu vorbește mult, spune multe și, mai ales, ceea ce spune are calitatea de a rezona și a se amplifica, în timp, în memoria celui căruia i s-a adresat.

Despre cine vorbim? Despre cel care i-a fost dirijor-asistent lui Kiril Kondrașin la Filarmonica din Sankt-Peterburg succedându-i, în 1988, ca director artistic și principal șef de orchestră al instituției; moment în care renunța la funcția de director artistic pe care o ocupase, timp de 12 ani, la conducerea Teatrului „Mariinski” – pe atunci numit „Kirov”. După prăbușirea comunismului, a fost director artistic al Orchestrei Simfonice din Baltimore. În momentul de față are calitatea de dirijor de onoare al Filarmonicii Regale din Londra, de director artistic al Teatrului Regio din Parma și de principal dirijor invitat al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze.

Vă invit să-l cunoasteți pe Iuri Temirkanov așa cum ne-a lăsat să-l descoperim, pentru dvs., ca intelocutor.
Ștefan Costache