ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Dialog cu pianista Elisabeth Leonskaja (II)

Publicat: Duminică, 6 Decembrie 2009 , ora 10.30

A fost numită de criticii francezi “Ultima mare Doamnă a școlii sovietice”, o caracterizare care sintetizează rigoarea artei sale pianistice, dar și alte trăsături aparent contradictorii, împletite în versiunile sale interpretative: sensbilitatea și forța. Și supra-numele pe care și l-a atras, "Anti-Diva", este la fel sugestiv. Modestia domniei sale, amabilitatea și sinceritatea sunt atribute rar întâlnite la o personalitate de acest nivel. Elisabeth Leonskaja are o afecțiune specială pentru România. Aici și-a început cariera, prin câștigarea Concursului Internațional "George Enescu" în anul 1964 ; a revenit apoi, de mai multe ori, cu plăcerea pe care ți-o dă vizitarea unui loc drag.


Elisabeth Leonskaja se consideră, totodată și o privilegiată a destinului, pentru că a avut bucuria de a se afla pentru o importantă perioadă de timp în universul unui geniu al pianisticii rusești și internaționale. Sviatoslav Richter i-a fost mentor și colaborat. A învățat de la el adevăratele dimensiuni ale gândirii și simțirii muzicale.

Vă invit să o ascultați pe Elisabeth Leonskaja duminică, 6 decembrie, într-un dialog cald și apropiat, în emisiunea Poveștile de succes ale muzicii.

Monica Isacescu