ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Interviu cu compozitorul de muzică de film Vladimir Cosma (I)

Publicat: Duminică, 13 Martie 2011 , ora 10.30
Cele mai strălucitoare povești de succes le găsim probabil în lumea filmului. Actori celebri, filme care au făcut istorie, scenarii fascinante. Și nu rareori o muzică de geniu, care contribuie în mod semnificativ la destinul peliculei. După Nicola Piovani, intervievat de Ștefan Costache în emisiunea Poveștile de succes ale muzicii, a venit rândul meu să dialoghez cu cel mai important compozitor de muzică de film din Franța care, întâmplător sau nu, este născut în România.

Maestrul Vladimir Cosma nu și-a mai vizitat țara natală de aproape 50 de ani, dar muzica sa rămâne o mărturie despre locurile pe care le-a cunoscut în primii 20 de ani de viață. Povestea vieții sale ar putea sta la baza unui film, colorată cu colaborări cu actori precum Louis de Funès, Pierre Richard, cu regizori ca Yves Robert sau Gérard Oury. Cine nu a reținut celebra sârbă ce însoțește coborârea „spionului” Pierre Richard pe scara rulantă, în filmul „Marele blond” cu un pantof negru?! Sau cine nu știe secvența în care „rabinul Jacob”, interpretat de Louis de Funès „dansează”?!

Despre toate acestea, dar și despre destinul extraordinar al compozitorului de muzică de film Vladimir Cosma, începând din 13 martie, la Radio România Muzical, de la ora 10.30, și în reluare de la ora 22.00.

Monica Isăcescu