ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Interviu cu violonista Isabelle Faust si cu pianistul Alexander Melnikov

Publicat: Duminică, 13 Februarie 2011 , ora 10.30

Sunt lucrări și compozitori care, datorită unei difuzări excesive au ajuns să se "banalizeze" (folosesc cuvântul cu ghilimelele de rigoare, fără a dori să par lipsită de respect la adresa marii muzici); genialii Beethoven, Mozart, Chopin ori Vivaldi devin prin repetare, locuri aproape comune, frecventate în egală măsură de elevi, în primii ani de studiu ai muzicii și de Maeștri. Este motivația unora dintre melomanii care vorbesc despre o supra-saturare, când vine vorba despre creația clasico-romantică și de o căutare în zona modernității ori a contemporaneității, tocmai din dorința de a experimenta noi stări, noi sonorități, noi spații semantice.


Integrala Sonatelor de Beethoven, cu Faust și Melnikov - nominalizare la Premiile Grammy

Pe un teritoriu, precum cel al Sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven, pare foarte dificil să mai poți inova, după ce au trecut prin acest repertoriu Oistrah, Szeryng, Stern sau Perlman, colaborând cu pianiști precum Richter sau Ashkenazy. Însă nu imposibil. Ne-au demonstrat-o prin recenta lor integrală, violonista germană Isabelle Faust și pianistul rus Alexander Melnikov. Succesul albumului lor, apărut la Harmonia Mundi, a fost confirmat de nominalizarea lor la cea de-a 53-a ediție a Premiilor Grammy a căror ceremonie de decernare are loc astăzi, 13 februarie. Dacă îl vor câștiga, ar fi cel dea-l treilea premiu important, după Echo Classic și Gramophone.

Ce îi recomandă pentru un asemenea premiu?!

Echilibrul dat de înțelegerea profundă a frazelor muzicale, surprizele ce se nasc dintr-o gândire imaginativă, prospețimea abordării. Și nu în ultimul rând - un sunet de o excelentă calitate, în care se regăsesc Stradivariusul "Sleeping Beauty" al Isabellei Faust și Steinway-ul pe care cântă Aleksander Melnikov. Vă invit să urmăriți în emisiunea Poveștile de succes ale muzicii, un interviu realizat în luna octombrie 2010, cu cei doi artiști, însoțit de fragmente de pe albumul cu Integrala sonatelor de Beethoven, în premieră radiofonică în România.

Monica Isăcescu