ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: Emisiuni

Vitralii cu Ioana Marghita

Nu vă lăsați înșelați de sonoritatea poate religioasă pe care o are în conștiința multora cuvântul "vitraliu". Vă propun să treceți peste această obișnuință și să priviți dincolo de ea, de exemplu la reflexele pe care le transmit în lumina soarelui diferitele bucăți de sticlă colorată sau la jocul permanent surprinzător al tonurilor.

Aceasta este lentila prin care vom privi succesiv istoria muzicală a diferitelor culturi europene, încercând să extragem din acest puzzle colorat reperele care alcătuiesc amprenta, profilul fiecăreia în parte. Prin muzică, oglinda sonoră a timpului său, vom avea acces și la pulsul interior al societății în mijlocul căreia a fost creată, indiferent că vorbim despre Evul Mediu sau anii 70`.

Iar de la nivelul societății, cu preferințele, sensibilitățile sau idiosincrasiile sale vom înțelege poate mai ușor de ce, cum și în ce fel au apărut și s-au dezvoltat anumite genuri sonore, cum de unii compozitori atât de iubiți acum erau repudiați în epoca lor sau care a fost motivul pentru care au ieșit scântei și scandaluri la premiera unor lucrări devenite între timp clasice și a căror sonoritate nu pare în prezent deloc agresivă.

Vitralii: în fiecare marți de la ora 19,00.
Ioana Marghita