ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: Emisiuni

Dicționar muzical cu Anca Ioana Andriescu

Dicționar muzical
Miercuri, 13 Octombrie 2021 , ora 8.45
Dicționar muzical
Miercuri, 6 Octombrie 2021 , ora 8.45

Din start, un îndemn de a nu fi… reticenți față de un asemenea generic. Acest mini dicționar este - până la urmă - o culegere în ordine alfabetică a unor termeni pe care îi puteți întâlni chiar și aici, la Radio România Muzical, cu referire la Arta sunetelor - deopotrivă artă dar și știință pentru cei care o scriu, care îi dau viață (de fapt …o fac să răsune), care îi cercetează meandrele și - nu în ultimul rând - pentru cei care oascultă! Miercurea dimineață, în jurul orei 8.45 și vinerea după-amiază, la ora 18.15, vom încerca să parcurgem câteva dintre noțiunile pe care le auziți rostite mai des sau mai rar cu referire la diferite aspecte legate de universul atât de larg al MUZICII.

Terminologia muzicală este uneori precisă, alteori complexă și chiar ambiguă câteodată; a preluat frecvent denumiri din diferite limbi, a "migrat" etichete dintr-o zonă în alta... NU vom încerca definiții docte, ci explicații concise și - mai ales - argumente muzicale căci, până la urmă Muzica rămâne, așa cum spunea Verlaine: Întâia, mai presus de toate!

Dacă simțiți nevoia, puteți recapitula aici, pe site fiecare literă a micului nostru Dicționar muzical, pe măsură ce îi vom adăuga un nou capitol.

Anca Ioana Andriescu