Înapoi la: Emisiuni

Bucureștiul muzical de altădată cu Liviu Pețu

Bucureștiul muzical de altădată
Joi, 16 Decembrie 2021 , ora 20.30
Bucureștiul muzical de altădată
Joi, 11 Noiembrie 2021 , ora 20.30

O plimbare de-a lungul Dâmboviței, o apă limpede - cunoscătoare a multor povești de mult uitate, fie ele muzicale, literare sau științifice - ce șerpuia odată printre livezile boierilor, departe de mahalalele oamenilor de rând. Probabil că puțini mai știu astăzi că - dâmboviță - înseamnă frunză de stejar. Cu siguranță această apă a existat cu mult înaintea orașului, asistând, încă de la începutul Bucureștiului, la toate demersurile culturale și artistice ale viitoarei capitale a României, muzica împletindu-se aici strâns cu viața oamenilor …cu necazuri și bucurii, cu umbre și lumini, cu ascensiuni și căderi într-o neîncetată schimbare.

Perioada de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, căci de aici va începe plimbarea noastră de la Radio România Muzical prin Bucureștiul muzical de altădată, înseamnă pentru istoria muzicală a capitalei o epocă de răscruce, o epocă de înnoire, păstrându-se însă în continuare, pentru câțiva ani, caracteristicile tipologice ale muzicii de până atunci - este vorba despre aerul oriental.

Așadar, vom parcurge, în fiecare sâmbătă, pagini desprinse din vechiul București. Vom vorbi despre limba română care începe să-și revendice drepturile legitime de afirmare, fiind introdusă în școlile care apar în capitala noastră în 1818, din inițiativa lui Gheorghe Lazăr; iar în muzică, această luptă pentru recunoașterea limbii române se va desfășura, în special, în cântarea psaltică, un rol important avându-l Macarie Ieromonahul.

Muzeografa Lelia Zamani este cea care ne va descrie, în fiecare episod, locurile pe unde muzica a lăsat urme - case boierești, case domnești, biserici sau săli de cultură, dar și momente din viața de zi cu zi a oamenilor din secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX.

Muzica în vremea domnitorului Ioan Gheorghe Caragea, Prima școală de muzică psaltică, Franz Liszt la București, Muzica vocală, Ateneul Român, Caragiale - iubitor al muzicii lui Beethoven, Enescu la București sau Micul Paris din Balcani - sunt doar câteva dintre subiectele acestor plimbări muzicale printr-un București de mult apus.

Vă aștept cu drag, marțea de la ora 19.00 și în reluare sâmbăta de la ora 12.30, sau oricând, pe site-ul Radio România Muzical.

Liviu Pețu