ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimente Înapoi

Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, în direct la Radio România Muzical

Publicat: marți, 3 Iulie 2012 , ora 13.46

În perioada 25 - 29 iulie, Radio România Muzical transmite în direct primele 5 spectacole din cadrul Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume și un punct de referință pentru cei care iubesc muzica lui Wagner.

Festivalul debutează în 25 iulie cu premiera spectacolului "Olandezul zburător" în regia lui Jan Philipp Gloger, cu dirijorul Christian Thielemann la pupitru.

Următoarele 4 spectacole sunt reluări ale unor montări anterioare: "Tristan și Isolda" (26 iulie), "Lohengrin" (27 iulie), "Tannhauser" (28 iulie) și "Parsifal" (29 iulie).

Festivalul de la Bayreuth a fost înființat chiar de Richard Wagner în 1876 și de atunci se desfășoară la Festspielhaus, clădirea concepută de însuși Wagner pentru a adăposti punerea în scenă a dramelor sale muzicale. Istoria festivalului a fost una furtunoasă, în special datorită asocierii unor membri ai familiei Wagner cu regimul nazist.

În prezent, festivalul este condus tot de descendenții direcți ai lui Richard Wagner și reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viața muzicală germană și internațională.

Grație colaborării sale cu Uniunea Europeană de Radio, Radio România Muzical transmite în direct cele 5 spectacole care deschid programul festivalului astfel:

25 iulie, orele 18.45-21.40. "Olandezul zburător" cu Franz Josef Selig, Adrianne Pieczonka, Michael Konig, Christa Meyer, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Luminița Arvunescu și invitatul ei, dr. Stephan Poen.

26 iulie, orele 16.55-23.30. "Tristan și Isolda" cu Robert Dean Smith, Irene Theorin, Robert Holl, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Peter Schneider. Comentează Mihaela Soare.

27 iulie, orele 16.55-23.00. "Lohengrin" cu Klaus Florian Vogt, Anette Dasch, Wilhelm Schwinghammer, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Andris Nelsons. Comentează Anca Ioana Andriescu

28 iulie, orele 16.55-22.15. "Tannhauser" cu Lars Cleveman, Camilla Nylund, Gunther Groissbock, Michael Nagy, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Thomas Hengelbrock. Comentează Ligia Ardelean.

29 iulie, orele 16.55-23.45. "Parsifal" cu Burkhard Fritz, Detlef Roth, Thomas Jesatko, Susan MacLean, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Philippe Jordan. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Transmisiunile directe sunt preluate și de Radio România Cultural.