ACUM:
16.00
În universul muzicii
Personalități ale culturii românești despre muzică
Urmează: 17.25 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimente Înapoi

Celebrul pianist Valentin Gheorghiu împlinește 85 de ani

Publicat: miercuri, 13 Martie 2013 , ora 19.21

O adevărată legendă vie a artei interpretative românești, pianistul Valentin Gheorghiu împlinește în 21 martie venerabila vârstă de 85 de ani pe care a ales să o sărbătorească alături de public, la lansarea unuia dintre cele mai recente discuri ale sale, "DUO, Roxana Gheorghiu, Valentin Gheorghiu" produs de Editura Casa Radio și prezentat de Radio România Muzical.

Unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice, Radio România Muzical, propune de asemenea o săptămână Valentin Gheorghiu pe frecvențele 97.6 și 104.8 FM: între 18 și 21 martie, zilnic, de la ora 13.20, pot fi ascultate trei discuri în premieră și o emisiune specială dedicată marelui pianist.

Valentin Gheorghiu va fi prezent miercuri, 20 martie, ora 18, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei nr.45) la lansarea CD-ului DUO, ce cuprinde lucrări de Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy și Poulenc înregistrate în compania soției sale, pianista Roxana Gheorghiu, și a Orchestrei Naționale Radio, dirijori Alain Paris și Mihai Agafița. CD-ul este inclus în cadrul campaniei Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică" derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro și poate fi achiziționat în magazinele de specialitate, dar și pe site-ul www.edituracasaradio.ro.

La eveniment vor participa personalități importante ale lumii muzicale românești: dirijorul Horia Andreescu, violoncelistul Marin Cazacu, muzicologul Grigore Constantinescu, alături de câțiva dintre realizatorii Radio România Muzical: Liliana Staicu - redactor șef, Anca Andriescu și Monica Cengher.

Discul DUO, lansat în 20 martie, poate fi ascultat chiar în aceeași zi, de la ora 13.20, în cadrul emisiunii "Interpreți de ieri și de azi" realizate de Simona Dumitriu. De altfel, și în 18 și 19 martie, aceeași emisiune propune și alte două discuri în premieră ale pianistului Valentin Gheorghiu, apărute recent la casa Electrecord.

Iar chiar în ziua de naștere a pianistului, 21 martie, Radio România Muzical difuzează între orele 13.20 - 16.00 o emisiune specială ce include cele mai importante înregistrări realizate de Valentin Gheorghiu în decursul lungii și fructuoasei sale cariere, precum și propriile-i mărturii, dar și alte altor muzicieni cu care a colaborat. Emisiunea este realizată de Anca Andriescu și va putea fi reascultată pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Născut în 21 martie 1928 la Galați, Valentin Gheorghiu este unul considerat unul dintre cei mai importanți pianiști români ai secolului XX. Cu studii la București și la Paris, s-a bucurat și de îndrumarea lui George Enescu, care vedea în el unul dintre marile talente ale României. Valentin Gheorghiu s-a afirmat de asemenea și în calitate de compozitor, iar lucrările sale au primit importante premii. Pianistul a debutat la vârsta de 15 ani, într-un concert susținut la Ateneul Român sub bagheta legendarului dirijor George Georgescu: punctul de pornire al unei cariere ce l-a purtat pe mari scene în compania unor artiști iluștri. De o modestie ieșită din comun, Valetin Gheorghiu rămâne modelul artistului pentru care actul de creație este scopul esențial al existenței sale. Deși aflat la o vârstă venerabilă, Valentin Gheorghiu continuă să apară în concerte, în special alături de soția sa, pianista Roxana Gheorghiu, dar și alături de violonistul Gabriel Croitoru.

O coincidență fericită face ca anul acesta, în 1 noiembrie, și Radio România să-și sărbătorească aceeași vârstă ca și Valentin Gheorghiu - 85 de ani, motiv de rememorare a faptului că radioul public a fost mereu un promotor și susținător al veritabilelor valori ale României.


DUO, Roxana Gheorghiu, Valentin Gheorghiu: Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy, Poulenc
Cu o prezentare de prof.univ.dr. Grigore Constantinescu
Grafica: Daniel Ivașcu
CD: 72'22''
Colecția "Profil interpretativ"
http://www.edituracasaradio.ro/prod.shtml?grp=4&cat=21&prod=975
Preț 13 lei