ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Urmărim situația Casei 'Dinu Lipatti' din București

Publicat: miercuri, 24 August 2016 , ora 10.53

Primăria Capitalei a emis marți, 23 august 2016, un comunicat de presă în care face noi referiri la situația casei "Dinu Lipatti", în legătură și cu informațiile apărute în mass-media. Cităm din comunicat:

"Referitor la imobilul "Casa Dinu Lipatti" din Bucuresti, din bd. Lascăr Catargiu nr.12, care este scos la licitație în procedura executării silite și ținând cont de faptul că imobilul este monument istoric, vânzătorii erau obligați ca, în prealabil, să aplice art. 4 din Legea nr.422/2001, legea protejării monumentelor istorice, și să notifice instituțiile arătate în lege, și anume serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și direcțiile de cultură aparținând administrației publice locale în vederea exercitării dreptului de preempțiune.

Conform legii, vânzătorul era obligat să notifice intenția de vânzare și către Direcția de Cultură a Municipiului București, în vederea exercitării dreptului de preempțiune. În consecință, orice act de vânzare pe orice cale, fie voluntară sau pe calea executării silite, a unui imobil monument istoric care nu respectă prevederile art. 4 din Legea nr.422/2001 este lovit de nulitate.

Precizam că, în situatia în care, Ministerul Culturii nu își exercită dreptul de preempțiune cu privire la imobilul din strada Lascăr Catargiu nr.12, solicitarea va fi înaintată către Primăria Municipiului București care, în conformitate cu legislația în vigoare, își poate exercita dreptul de preempțiune.

Mai mult decât atât, referitor la ipoteza conform căreia imobilul ar putea fi vândut și apoi demolat, Primăria Capitalei precizează:

Legea nr.50/1991 - republicată, cu modificările și completările ulterioare: în conformitate cu prevederile art.24 lit.a executarea, fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, de lucrări la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil - teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate, constituie infracțiune, în conformitate cu prevederile art. 24, alin. 2 din actul normativ sus menționat, această faptă fiind sancționată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De menționat faptul că, în cazul în care un proprietar de imobil - clasat ca monument istoric doreste demolarea acestuia, acest fapt nu este posibil decât în cazul în care imobilul respectiv este declasat, conform prevederilor Legii nr.422/18.07.2001 - republicată privind protejarea monumentelor istorice."