ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Comunicat emis de Ministerul Culturii referitor la vânzarea Casei lui Dinu Lipatti din București

Publicat: joi, 18 August 2016 , ora 12.15
Ministerul Culturii continuă să urmărească situația privind vânzarea Casei lui Dinu Lipatti din București (b-dul Lascăr Catargiu nr. 12), considerând necesare anumite precizări. Cităm din comunicatul emis de instituție:
"Casa Dinu Lipatti este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, având codul B-II-m-B-18330, prin urmare, este imobil protejat prin Legea 422/2001 cu privire la protecția monumentelor istorice. Conform legii, casa nu poate fi vândută spre a fi demolată, demolarea se face doar printr-o procedură de declasare, ceea ce nu este cazul în acest moment. De asemenea, conform legii 422/2001, vânzarea unui imobil monument-istoric trebuie să respecte o serie de reglementări.
Cu privire la înstrăinarea, închirierea sau concesionarea imobilelor monumente istorice proprietarii acestora au următoarele obligații:
a) să înștiințeze în scris Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național a Municipiului București, respectiv cea județeană, despre intenția de a înstrăina monumentul istoric, în vederea exercitării dreptului de preemțiune al statului sau, după caz, al unității administrativ-teritoriale, în condițiile prezentei legi;
b) să notifice viitorului proprietar, chiriaș sau concesionar regimul juridic al monumentului istoric pe care îl deține, precum și Obligația privind folosința monumentului istoric;
c) să înștiințeze în scris direcția pentru cultură, culte și patrimoniul cultural național județeană, respectiv a municipiului București, despre schimbarea proprietarului sau a administratorului în termen de 15 zile de la data încheierii contractelor, potrivit legii, și să transmită acesteia o copie de pe acte. (Art. 36, alin. (4), litera B. din titlul IV, capitolul I --- Legea 422/2001).
Până în acest moment, nici Ministerul Culturii și nici Direcția de Cultură a Municipiului București nu au primit oferta de preempțiune adresată Statului Român, în vederea exercitării acestui drept, așadar, orice contract de vânzare-cumparare a imobilului din b-dul Lascăr Catargiu nr. 12 (Casa Dinu Lipatti) poate fi sancționat cu nulitatea absolută a vânzării. (cf. Art. 4, alin. (4) din titlul I --- Legea 422/2001)."
În același comunicat este notat că: "reacția rapidă și vigilența cu care a fost tratată posibila vânzare a Casei lui Dinu Lipatti, pusă în contextul protejării patrimoniului construit, demonstrează că ONG-urile și grupurile civice care luptă pentru salvarea patrimoniului sunt parteneri indispensabili ai Ministerului Culturii."